Меморандум про співпрацю з надання безоплатної правової допомоги

19 листопада 2013 року підписано Меморандум про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги.

Оскільки система безоплатної правової допомоги з точки зору взаємовідносин між державою і адвокатурою вважається однією з найліберальніших не лише в регіоні, а й чи не в усій Європі, на практиці реалізації Закону «Про безоплатну правову допомогу» виникає ряд питань, які не можуть бути в односторонньому порядку врегульовані ні Міністерством юстиції, ні Радою адвокатів України як вищим органом самоврядування у період між з’їздами адвокатів. Саме тому і виникла ідея підписати такий Меморандум – унікальний спільний програмний документ.

Меморандум укладено строком на п’ять років.

Визначено п’ять пріоритетних напрямів співпраці:
• інформаційна взаємодія;
• дотримання гарантій адвокатської діяльності та захист професійних прав адвокатів;
• розроблення, затвердження та впровадження стандартів якості надання безоплатної правової допомоги;
• моніторинг та оцінювання якості надання адвокатами безоплатної правової допомоги;
• підвищення кваліфікації адвокатами.

Сторони домовились, серед іншого, поширювати всіма доступними засобами інформацію про право особи на захист (зокрема шляхом виготовлення та розміщення соціальної реклами) та вживати дієвих заходів для заохочення адвокатів брати участь у конкурсах з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

З метою залучення органами місцевого самоврядування адвокатів, адвокатських бюро та об’єднань до надання безоплатної первинної правової допомоги проводитиметься роз’яснювальна робота.

Робочими органами, які забезпечуватимуть виконання меморандуму, є Рада адвокатів України та Координаційний центр з надання правової допомоги.
Меморандум покликаний вирішити нагальні проблеми, що виникли. Надання безоплатної правової допомоги дає можливість молодим адвокатам отримувати неоціненний досвід.
Зоя ФЕДИК
Головний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції

peredplata