Чернівчани і ПП \”Житловик\”

Останнім часом дедалі частіше обговорюється питання про нестачу чи відсутність бюджетних коштів, про «хитросплетіння» «кругообігу» їх через казначейства. Тож виходить, що гроші, зароблені, до прикладу, Чернівцями, можуть опинитися зовсім у іншому місці, у той час, коли вони потрібні саме тут… Ймовірно, це питання згодом вирішить керівництво держави. А поки мусимо навчитися самі та й навчити інших берегти кожну копійку.

Прикладом марнотратства у цей непростий для країни час, за словами небайдужих чернівчан, є перекачування коштів до приватної кишені під час так званої перевірки стану димовентканалів у будинках обласного центру, де квартири, згідно з технічною документацією, обладнані газовими колонками, існування котрих з недавніх пір стало спірним. Бо, бачте, канали виявилися раптом нещільними. А як же люди півстоліття користувалися таким обладнанням?

За перевірку каналів, з подання ПАТ «Чернівцігаз», взялося колись комунальне, а зараз приватне підприємство «Житловик», що належить колишньому заступнику міського голови Василю Тимофєєву.

– Такі перевірки насправді ніколи й не проводилися, а коли хтось і приходив, ми навіть не знали, звідки він і чули єдине питання, чи немає у квартирі запаху газу або чи є тяга, – розповідають власниці помешкань з колонками Віра Чобан та Валентина Синельникова. – Далі нас просили розписатися, що все працює, і йшли собі. Можна подумати, що якби щось було не так, то люди б чекали цих «візитів». Самі знаємо, куди й до кого звертатися: за гроші нині будь-якого фахівця знайти нескладно. А тут – регулярні дармові надходження…

Зараз «Житловик» аж надто активізував свою «діяльність». За домовленістю з місцевими КЖРЕПами раз у місяць біля під’їздів будинків розклеюють повідомлення про «повторне» проведення щомісячного обстеження технічного стану димових та вентиляційних каналів на «встановлення їх придатності для відведення продуктів згорання».

Такі «обстеження» тривають, зокрема, і зараз. І знову, як і в попередні рази, фірма отримає немалі дармові кошти від балансоутримувачів будинків за… запитання від ймовірного її представника (бо ця людина навіть не думає пред’явити документ, як того вимагає чинне законодавство, про свою до неї приналежність), чи працює колонка. Люди реагують на це окозамилювання по-різному. Одні вважають, що так все й має бути, інші сміються з місцевої влади, а хтось і справедливо обурюється: допоки?

Не так давно директор «Житловика» Юрій Медведєв запевняв, що підприємство має свої плани-графіки, акти, робочі листи, згідно з якими й працюють спеціалісти. І що трубочист, мовляв, приходить до чернівчан обов’язково з посвідченням, перевіряє тягу та навчає мешканців, як це робити самостійно. Потім записує прізвище власника чи присутнього члена родини, і той розписується за виконану роботу. Оплата здійснюється щомісячно «за рахунок засобів поточного ремонту», і вартує одне таке обстеження 4 грн. 50 копійок. Однак або вже досить поважного віку керівник цього не знає, або знати не хоче – насправді все відбувається з точністю до навпаки.

Минулого тижня, наприклад, при входах до під’їздів одного з будинків, що на проспекті Незалежності, з’явилося оголошення, в якому вказано, що з 9.00 до 11.00 год. працюватиме спеціаліст «за кошти міського бюджету». Якщо у п’ятиповерховому будинку приблизно 80 квартир, то їх треба обійти, перевірити димовентканали, навчити господарів, як перевірити тягу, та дати розписатися у відомості. І не усе це – 120 хвилин? Виходить, що на перевірку однієї квартири такий фахівець-«супермен» ВСТ «Житловик», відповідно до існуючих планів-графіків, запланував витратити аж… півтори хвилини. І це з урахуванням його «перельотів» не лише з однієї квартири до іншої, а ще й з одного під’їзду до другого, третього, четвертого… Чи варто платити за таку «роботу», навіть коли вона вартує 4,50 грн.? Адже люди залишаються без певності, що їхнє життя перебуває у безпеці.

Наталія БРЯНСЬКА

Від редакції. Новопризначений секретар міської ради Ярослав Кушнірик, до відома якого доведено ситуацію з марнотратством у «газоколонковому» питанні, а також ролі в ньому балансоутримувачів будинків та ВСТ «Житловик», закликає людей писати звернення з цього приводу на його ім’я. Чернівчани ж кажуть, що сподівалися на іншу реакцію від людини, яка свого часу керувала житлово-комунальним господарством та розуміється в цих питаннях як ніхто інший.

peredplata