Зарплата схована «в конверти» – «камінь за пазухою» працедавця

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що виплата заробітної плати у «конвертах» та неоформлення трудових відносин – це одне із самих негативних явищ суспільного розвитку та серйозна загроза для економіки в цілому.
“Ми не залишаємо поза увагою проблему наповнення місцевих бюджетів. Основним джерелом наповнення цих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. Тому, аби завтра мати якісне медичне обслуговування та якісний рівень освіти і культури, сьогодні надзвичайно важливим є вжиття заходів, спрямованих на викриття фактів порушень податкового законодавства стосовно виплати зарплати. Проблема виплати зарплати «у конвертах» – це своєрідний трикутник: працедавець – робітник – держава. Тому боротися із цією проблемою потрібно, об’єднавши зусилля”,- відзначає начальник ДПІ у м. Чернівцях Ярослав Городенський.
Поширеною серед працедавців залишається виплата заробітної плати в \”конвертах”. Їх прагнення економити на фонді оплати праці зустрічає згоду працівників отримувати \”тіньову” зарплату. Громадяни, які погоджуються отримувати зарплату в \”конвертах”, не лише сприяють розвитку тіньових схем, а й позбавляють себе соціальної захищеності та наражають себе на неприємності.
Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів, вони позбавляють себе не тільки гідної пенсії в майбутньому, а й лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів.
Працівник, який отримує заробітну плату неофіційно, повністю беззахисний перед роботодавцем. Домовленість про її розмір жодним чином не зафіксовано, і роботодавець сплачує зарплату доти, доки на те його воля. Звернувшись по захист своїх прав, наприклад, до суду, працівник не матиме практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної платні.
На жаль, практичний досвід при проведенні контрольно-перевірочної роботи свідчить про те, що і громадяни, і їх роботодавці не надто сумлінно ставляться до своїх обов’язків по дотриманню законодавства, а іноді, і свідомо порушують його.
Шановні громадяни! ДПІ у м. Чернівцях вкотре нагадує, що від власної байдужості й мовчазної бездіяльності кожен «трудовий нелегал» втрачає: трудову пенсію, відпускні за час щорічної відпустки, суму індексації заробітної плати у зв’язку зі зростанням цін, допомогу з тимчасової непрацездатності у випадку хвороби та інше. Не будьте байдужими до власного майбутнього!
Просимо громадян повідомляти про випадки порушень трудового законодавства. Чекаємо письмових звернень за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А.

Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata