Українська економіка впала нижче африканської, – Світовий банк

Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація опублікувала щорічний рейтинг сприятливості ділового середовища Doing Business-2012, де, на жаль, не найвищу позицію навіть серед країн СНД Україна займає. Ми на 152 місце серед 183 країн.

При цьому за рік Україна опустилася на три позиції, пропустивши вперед (тобто у них краще бізнес-клімат) Ліберії (151 місце), Буркіна Фасо (150) і Гамбія (149). І це пов\’язано не стільки з тим, що у нас серйозно погіршилася бізнес-середа, скільки з тим, що інші країни також проводять реформи, а ми за ними не поспіваємо.

На думку укладачів рейтингу, Україна добилася і ряду успіхів. У нас спростилися умови відкриття бізнесу (в цій категорії ми піднялися на 6 позицій і займаємо 112-е місце в світі між Сейшельськими островами і Росією). На дві позиції покращився наше становище щодо отримання дозволів на будівництво (180 місце, між Китаєм і Індією) і закриття бізнесу (156 місце, між Суринамом і С\’єрра-Леоне сьєрра-леоне).

Трохи погіршились умови доступу до кредитів, але ми тут все одно у лідерах – на 24 місці, яке ділимо з Данією, Канадою і Японією, Німеччиною. У першій частині рейтингу ми і в позиції по виконанню контрактів (44 місце, між Аргентиною і Таджикистаном). Але по сплаті податків ми залишилися там же, де і рік тому, – на 181-м місці, а з міжнародної торгівлі наші позиції впали на 4 пункти (140 місце, між Коморські острови і Кенією). На одну позицію ми опустилися в індексі \”реєстрація власності\” – 166 місце, між Алжиром і Уругваєм.

На думку укладачів рейтингу, настільки невисока наша позиція в Doing Business-2012 обумовлена тим, що не були враховані реформи в судовій системі України, сплати податків (новий Податковий кодекс), на впровадження яких і поява перших результатів потрібен час. Також на нашу низьку позицію вплинуло поява нового індексу \”підключення до електрики\”, по якому Україна посіла лише 169-е місце з-за тривалої процедури підключення підприємця до мережі (близько 8 місяців). Але укладачі рейтингу і українські експерти вважають, що в найближчі роки Україна покращить свої позиції.

\”Ви ж бачите, з якою економічної ями ми видираємось – не просто після кризи вводити якісь реформи. Думаю, після виборів 2012 року, коли в парламенті буде конструктивна опозиція, легше буде проводити реформи, і бізнес-клімат покращиться\”, – зазначив \”Сьогодні\” член комітету з підприємництва Михайло Чечетов.
Джерело

peredplata