Різдвяний Ватикан прикрасять карпатськими ялинками

Тридцятиметрова ялинка з Рахівщини та 43 трохи менших ялиць з Львівської області прикрасять площу Святого Петра у Ватикані та Апостольський палац на Різдво. Ідея подарувати Святому Престолу українські ялинки належить Главі УГКЦ Святославові (Шевчуку).
«Це надзвичайно важлива подія, тому що різні країни світу роками чекають на цю можливість. Для України це ще одне свідчення її європейського коріння та приналежності до сім’ї європейських народів», – сказав Патріарх Святослав.

Пропозиція щодо ялинок від України була неголослівною. Лісники вийшли у ліси та провели фотосесію для зелених красунь. На кожну склали портфоліо і відправили до Ватикану. Там і обрали 43 білі ялиці з Дрогобицького, Сколівського та Старосамбірського районів. Висота дерев – від трьох до шести метрів. І всі мають підвищену пухнастість.

Як повідомив начальник лісової інспекції Львівської області Мирослав Пилипів, вимоги до ялинок були дуже високими. Отож і конкуренція була немалою. Ті 43 красуні, які вибороли право поїхати до Ватикану, зараз ще ростуть.

«Вже у грудні ми їх акуратно викопаємо, запакуємо і відправимо літаком, – каже Мирослав Пилипів. На питання кореспондента, для чого викопувати, можна ж зрубати, лісничий відповів, що такі вимоги до транспортування ялиць – їх викопують і з грудою землі везуть на місце. Вочевидь це робиться для того, щоби ялиці змогли простояти до кінця січня.

А ось ялину, яка тішитиме око на площі Святого Петра, знайшли аж у селі Богдан Рахівського району, на Говерлі.

«Високих ялин у нас багато, але не кожна підійде. Ялина, яка росте у лісі, скидає нижні гілки і залишається пухнастою тільки вгорі. А для такої нагоди потрібна особлива – щоб була пухнастою від самого кореня і до верхівки, – каже директор підприємства «Рахівське лісне дослідницьке господарство» Володимир Приступа.

Але і таку знайшли.

Згідно з договором, ялинки мають доставити до Ватикану до 12 грудня. І якщо шестиметрові красуні ще якось можна доправити літаком, то як транспортуватимуть рахівську ялинку, ще не знають. Вочевидь, українці звернуться за допомогою до своїх словацьких колег, які вже возили свою ялинку до Ватикану.

Щодо прикрас, то вони теж будуть в українському стилі – вертепівські герої, солом’яні та паперові ангелики, звізди та павуки. Частину прикрас виготовлять в Україні діти та народні майстри, частину – заробітчани.

Нагадаємо, традиція встановлювати різдвяну ялинку на площі Святого Петра у Ватикані з’явилася в 1982 році під час понтифікату Івана Павла ІІ. Кожного року ялинки дарує інша країна. Минулоріч це була Італія, а до того – Австрія, Німеччина та Бельгія, – повідомляє РІСУ.
Джерело

peredplata