Як на Буковині ЗНО здавали

Як на Буковині ЗНО здавалиПро те, як проходила основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання знань у Чернівецькій області сьогодні у приміщенні Народного дому говорили координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО Григорій Сорочан та завідувач відділу тестових технологій та ЗНО групи моніторингу Любов Якименко. Громадянська мережа ОПОРА, яка займається спостереженням за ЗНО вже не вперше, підбила підсумки роботи та відзначила добрий рівень організації проведення тестування у 2014 році.

Загалом спостерігачі відвідали 30 пунктів тестування та з’ясували, що серйозних порушень, які б вплинули на результати абітурієнтів не було. Правоохоронці, які використовували металодетектори під час допуску учасників до складання тестів, зазначили, що у зв\’язку з виявленням у них заборонених технічних засобів, шестеро порушників завчасно припинили роботу над тестами.

Дещо курйозна ситуація сталася з одним із абутурієнтів, який намагався пронести із собою паперові шпаргалки. Їх міліціонери знайшли через металошукач, який при перевірці, спрацював зовсім випадково, адже технічних засобів виявлено не було. Проте шпаргалки – це теж привід для складання протоколу про порушення, після якого учасник мусить покинути пункт тестування.

Хоча й до роботи самих представників правоохоронних органів є деякі зауваження. Спостерігачі виявили, що деякі міліціонери не достатньо ретельно приділяли увагу перевірці абітурієнта: могли обмежитись тільки передніми кишенями або провести металошукачем лише позаду. Такі моменти в майбутньому обов’язково потрібно корегувати, а з міліціонерами проводити інструктаж, щоб запобігати порушенням.

Приємним моментом, каже пан Сорочан, є те, що персонал, порівняно з попередніми роками, на пунктах тестування почав значно краще справлятись зі своїми обов’язками. Якщо раніше були зафіксовані випадки, коли іструктори або чергові користувалися мобільними пристроями, то цьогоріч таких моментів не було.

Для абітурієнтів здача ЗНО майже завершилася, залишилось лише випробування зі світової літератури, яке завтра здаватиме 261 буковинець. На додаткову сесію з 1 по 11 липня, яка очікує вступників, зареєстровано 42 особи, з яких 17 – переселенці з Криму, Луганської та Дніпропетровської областей. Щодо оголошених результатіів, то гордістю Чернівеччини цього року став вихованець гімназії №3, який з всесвітньої історії набрав максимальний результат – 200 балів.

Та, звичайно, не обійшось і без технічних проблем:
«Абітурієнти зі Сходу, які перереєструвались на додаткову сесію, не зможуть отримати запрошення поштою через обмеження у часі. Повідомлення буде надіслано на їх персональну сторінку. Водночас оприлюднюються результати тих учасників, які вже здали ЗНО. Вони зацікавлені знати свій результат, і тому постійно заходять та оновлюють свою сторінку на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Таким чином забивають так званий трафік, а сайт не витримує навантаження. Абітурієнти-переселенці у свою чергу не можуть отримати інформацію де, коли і як їм здавати ЗНО». – повідомив Григорій Сорочан.

Ігор Михальчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти, звернувся з проханням на своїй сторінці у «Фейсбуці» не робити цього та попередив, що тих людей, які продовжуватимуть постійно сидіти й оновлювати інформацію на своїх сторінках, буде технічним чином визначено і заблоковано.

«Додаткову інформацію можна дізнатися за номером 050-104-68-40» – додала пані Якименко.

Бук Ярина,
студентка ЧНУ ім. Ю.Федьковича

peredplata