На Буковині за кримінальними справами у сфері оподаткування «тіньовики» поповнили бюджет на 3,8 млн. грн.

Цього року, завдяки вжитим ефективним заходам, що направленні на детінізацію економіки та забезпечення додаткових надходжень до бюджету, викрито 66 злочинів у сфері оподаткування, з них: 34 тяжкі та особливо тяжкі.
На початок липня нинішнього року по 23 справах слідчими Головного управління Міндоходів Буковини уже завершено досудове розслідування. Сума збитків по кримінальних правопорушеннях складає майже 3,9 млн. грн., з котрих на сьогоднішній день уже 97,3 відсотки відшкодовано бюджету.
За словами в. о. заступника начальника – начальника слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області Олександра Гажоса: «На сучасному етапі для підрозділів фінансових розслідувань не має більш важливого завдання, ніж налагодження системної роботи по протидії тіньовій економіці. Наші пріоритетні напрямки – це відпрацювання ризикових суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності з викриття злочинів із використанням новітніх технологій, дійова протидія легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, боротьба з незаконним відшкодуванням податку на додану вартість та обігом підакцизних товарів».
Продовжуючи розповідь, Олександр Гажос зазначив, що ключовий аспект боротьби з «тінню» – це професійність співробітників, оскільки махінатори постійно вдосконалюються і запроваджують нові злочинні схеми. Цьогоріч нам вдалося встановити факт щодо ухилення від сплати податків шляхом використання електронних платіжних систем (електронні гроші) «WebMoney Transfer», «Liberti Reserve» за попередньою змовою групою осіб. За цей же період, вдалося зробити кілька позитивних кроків щодо наведення ладу у сфері бюджетного відшкодування – виявлено лише 1 факт необґрунтованої заявки на відшкодування ПДВ з бюджету на суму понад 1 млн. грн.
«Ми тримаємо на особливому контролі відпрацювання ризикових підприємств – імпортерів, зареєстрованих на території області. Зокрема, лише у червні розпочато кримінальне провадження за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах по 3-х суб\’єктах ЗЕД. Поряд з цим, з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на загальну суму майже 2,9 млн. грн.» – підсумував Олександр Гажос.

peredplata