У Чернівцях розшукуються антимайданівці

Настала пора врешті виявити і покарати тих, хто стояв на заваді Революції Гідності. Зокрема, антимайданівців та їхніх прихильників. З цією метою 16 липня у Чернівцях вдруге засідала комісія з перевірки фактів протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров’я громадян під час подій, пов’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбуваються в Україні з 21 листопада 2013 року. Щоправда, помітних результатів у цій роботі поки що не видно, адже, згідно зі звітами, чернівецькі держслужбовці на антимайдани не їздили.

Як повідомив перший заступник голови Чернівецької ОДА Іван Рибак, підзвітні адміністрації структури вже поінформували керівництво області про внутрішні перевірки. Зокрема, згідно з документами, працівники управлінь капітального будівництва, со-ціального захисту, агропромислового комплексу, культури, департаментів фінансів, екології та туризму, служби у справах дітей ОДА участі у акціях протесту в складі антимайдану не брали. Лише у Департаменті освіти і науки знайшли чотирьох посадовців з підозрою у прихильності до режиму Януковича.

Відзвітували й голови буковинських районних державних адміністрацій. І знову ж таки, антимайданівців у своїх лавах майже не знайшли. Лише на Герцаїв-щині звільнили керівників райуправлінь, котрі були причетні до антинародного руху. Складніша ситуація у Сторожинці. Як розповів голова Сторожинецької РДА Ярослав Бартош, факти причетності окремих місцевих посадовців до режиму Януковича у них є, проте прямих доказів немає. Цікавою залишається й історія з екс-головою Хотинської РДА, котрий особисто збирав та відправляв людей на антимайдан до Києва. Цей факт засвідчений відеозаписом, який легко можна знайти в Інтернеті, проте правоохоронні органи чомусь вперто не хочуть бачити таких доказів та брати їх до уваги.

Іван Рибак щиро дивується: якщо виявлених у щирій любові до злочинного режиму посадовців одиниці, то хто ж тоді їздив на антимайдан? Та причиною такого млявого розслідування є сама бюрократична система: комісія перевіряє лише використання держслужбовцями у період масових акцій відпусток та лікарняних. Себто, чи не їздили, бува, чиновники до Києва замість того, аби лікуватися чи відпочивати. А ось чим вони займалися у робочий час, комісію чомусь не цікавить.

Чому посадовців перевіряють на причетність лише до київського антимайдану і закривають очі на їхню участь у чернівецькому, не розуміє секретар виконкому Чернівецької міськради Олег Стецевич. За його словами, є прямі докази того, що колишній секретар Віталій Михайлішин причетний до розгону чернівецького Майдану, зокрема, всім відомо про його заборону роз-міщення у середмісті наметів. Окрім того, 23 депутати міськради, котрі також себе дискредитували під час акцій протесту, й досі перебувають на своїх посадах. На думку Стецевича, комісія обов’язково мусить взяти ці факти до уваги. А от чи візьме – вирішувати ініціатору створення такої комісії, депутату Геннадію Москалю, якому, вочевидь, потрібно ще чимало працювати над вдосконаленням її роботи. Бо українські чиновники – як персонажі «Весілля в Малинівці»: доста лише кашкета повернути, аби з антимайданівця враз перетворитися на патріота.

Діонісія КЕРНИЧНА

P.S. Комісія закликає усіх буковинців, представників місцевих ЗМІ, активістів краю наявні матеріали фото- і відеофіксації фактів порушення чинного законодавства посадовими особами органів державної влади та правоохоронцями у період масових акцій суспільно-політичного протесту, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року, та іншу інформацію надсилати на спеціальну адресу електронної пошти –
skargy_majdan@ukr.net.

peredplata