ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА З ПОДОЛАННЯ КОРУПЦІЇ

На засіданні 2 липня 2014 року Кабінет Міністр схвалив першочергові заходи з подолання корупції на період до кінця 2014 р. Крім цього, Уряд також схвалив законопроект щодо затвердження Антикорупційної стратегії на наступні три роки.
Документом передбачено затвердити план першочергових заходів з подолання корупції. Зокрема, згідно з розпорядженням, уряд доручив Мін\’юсту забезпечити супроводження у Верховній Раді України проекту закону України \”Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 р\”. до його прийняття парламентарями.
В законопроекті Антикорупційної стратегії узагальнено пропозиції громадськості, бізнесу та міжнародної спільноти, висловлені за результатами низки публічних обговорень та експертних консультацій. У документі визначено комплекс першочергових заходів, спрямованих на зменшення рівня корупції в Україні та формування базису для подальших антикорупційних реформ. Тож, Антикорупційна стратегія – це системний документ, який передбачає законодавчі ініціативи і чіткі кроки у боротьбі з корупцією, які Парламент повинен затвердити і нести спільну політичну відповідальність з Урядом і з інститутом Президента, коли цей закон набуде чинності.
Також уряд своїм розпорядженням доручив Нацдержслужбі, Мін\’юсту, Мінфіну, Мінрегіону та Мінсоцполітики до 1 вересня 2014 р. розробити законопроекти: щодо внесення змін до законів України \”Про державну службу\” та \”Про службу в органах місцевого самоврядування\” на основі рекомендацій міжнародних експертів, зокрема програми ЄС та Оеср Sigma.
Також Мін\’юст та урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики повинні до 1 вересня 2014 р. розробити законопроект щодо встановлення ефективних інструментів запобігання, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів в діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, здійснення фінансового контролю за їх майновим станом, а також законопроект щодо усунення можливості для осіб, які вчинили корупційні злочини, бути звільненими від відповідальності та покарання, зокрема з передачею на поруки, у зв\’язку з дійовим каяттям, випробуванням.
Крім того, до 1 жовтня 2014 р. Мін\’юст має підготувати проект закону щодо порядку проведення перевірки на доброчесність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Також Мін\’юст, МВС, Мінрегіон та урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики повинні до 1 вересня 2014 р. повинні розробити проекти законів \”Про судоустрій і статус суддів (нова редакція)\”.щ одо позачергової переатестації усіх суддів, \”Про органи внутрішніх справ\”, \”Про Державне бюро розслідувань\” та \”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів\”.
Відповідно до розпорядження Мін\’юст, Укрдержреєстр та Держфінмоніторинг повинні до 1 серпня 2014 р. зробити законопроект \”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів\”.
Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata