У Чернівцях повернули історичну назву площі Пресвятої Марії

21 вересня 2014 року, в день Різдва Пресвятої Богородиці, відбувся подячний молебень з нагоди повернення історичної назви площі Пресвятої Марії в м. Чернівцях та за припинення війни і встановлення миру в Україні. Молебень проводили громадські жіночі організації – Чернівецький відділ Союзу українок, Чернівецька обласна організація Ліги українських жінок, Чернівецький обласний осередок Всеукраїнської асоціації жінок «Славія» та Українська Православна Церква Київського Патріархату.

2 вересня 2014 року на сесії Чернівецької міської ради прийнято рішення про повернення історичної назви площі Пресвятої Марії (колишньої турецької криниці).
Протоієрей Олег Полянко, ієрей Володимир Григорович та ієрей Ростислав Семенчук відслужили подячний молебень, яким вшанували Пречисту Діву Марію. У своїй проповіді протоієрей Олег Полянко сказав, що історія площі пов’язана з іменем Божої Матері, покровительки всієї України, сини якої відстоюють гідність і волю рідної землі.

У Чернівцях повернули історичну назву площі Пресвятої Марії

У Чернівцях повернули історичну назву площі Пресвятої Марії

Анна Глібка, голова Чернівецького відділу Союзу українок та Наталя Суруджій, заступник голови Чернівецького обласного осередку Всеукраїнської асоціації жінок «Славія» розповіли присутнім про історію двох храмів Успіння Пресвятої Богородиці, які знаходилися у ХVIII-XIX століттях на площі, на честь яких в давнину вона отримала назву Пресвятої Марії. В австрійський та румунський періоди площа назву свою не змінювала, а лише написання з німецької «Marien Platz» на румунську мову «Sf. Maria». У 2008 році її безпідставно назвали площею турецької криниці, ігноруючи давню назву площі, якою вшановується Божа Мати.

Виступаючі розповіли, що історія площі пов’язана з християнськими традиціями, про що написано в книзі відомого австрійського історика
Кайндля Ф.Р. «Історія Чернівців» виданої 1908 року. Історик у своїй праці подав гравюру з виглядом площі на якій відбувався обряд освячення води буковинським єпископом на Водохреща у 1860 році.

Представники громадськості, віруючі схвалили рішення повернути історичну правду нашому старовинному місту та відновити історичну назву площі.
Анастасія Мінтенко.

peredplata