Бережіть себе: настає епідемічний сезон із захворюваності на грип та ГРЗ

Бережіть себе: настає епідемічний сезон із захворюваності на грип та ГРЗ З приходом осені починається черговий епідемічний сезон з захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.
За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я та проведених досліджень ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України», у поточному епідемічному сезоні 2014 – 2015 років на території країни прогнозується одночасна циркуляція вірусів грипу А(Н3N2), подібного до штаму A /Техас/50/2012(Н3N2); А(H1N1), подібного до A /California/7/2009 (H1N1) pdm09, а також вірусу грипу, подібного до штаму B / Massachusetts/2/2012 (лінія Ямагата).
Найбільш дієвим та ефективним профілактичним засобом проти грипу є вакцинація. Згідно рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), належний рівень охоплення щепленнями проти грипу повинен бути не менше ніж 75% серед груп медичного та професійного ризику, які в Україні визначено наказом Міністерства охорони здоров’я від 16.09.2011 № 595. Зокрема це персонал медичних закладів, військовослужбовці, працівники дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, трудові колективи підприємств, установ, організацій, особи з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особи віком понад 60 років та інші.
Щеплення проти грипу необхідно проводити в перед епідемічний період (в жовтні – листопаді) до початку підйому захворюваності на грип та ГРВІ.
Станом на 09.10.2014 року на території України зареєстровано такі вакцини для профілактики грипу з оновленим штамовим складом епідемічного сезону 2014-2015 років:
– Інфлувак® – виробництва Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди;
– Флюарикс™ – виробництва ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалс, підрозділ СмітКляйн Бічем Фарма ГмбХ і Ко.КГ, Німеччина;
– Ваксігрип – виробництва ТОВ \”ФАРМЕКС ГРУП\” (фасування з форми \”in bulk\” фірми-виробника Санофі Пастер С.А., Франція), Україна;
– Ваксігрип – виробництва Санофі Пастер С.А., Франція.

В.о. начальника відділу епідеміологічного
нагляду та санітарної охорони території
управління організації державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
Головного управління Держсанепідслужби
у Чернівецькій області Наталія Захарюк

peredplata