Близько 2 тисяч платників постраждали через забудькуватість

У рейтингу найтиповіших помилок чернівецьких платників перше місце посідає несвоєчасна сплата податку. Причиною цього порушення, як правило, є буковинська звичка залишати все на останній день, сплачувати податок у перший робочий день після вихідного, якщо граничний термін припадає на вихідний. Також необхідно врахувати режим банківського розрахункового дня, при якому сплачений у вечірній час податок зараховується на рахунки казначейства наступного дня.
Цьогоріч чернівецькі податківці притягнули до відповідальності за несвоєчасну сплату майже 2 тисячі платників. Загальна сума нарахованих штрафних санкцій складає 2281,2 тис. грн. (в т.ч. по єдиному соцвнеску – 986,7 тис. грн.)
Відповідальність установлена п.122.1 Податкового кодексу України і становить 50% ставки – для платників єдиного податку та п. 126.1 ПКУ – 10% при затримці до 30 календарних днів та 20% – більше 30 календарних днів – для решти узгоджених зобов»язань. За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум та пеня.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях просить платників уважно та пунктуально ставитись до розрахунків із державою.
Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata