Борг за експортно-імпортними операціями у платників Буковини перевищив 9,3 млн. дол. США

Про це повідомили у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області та зауважили, що в регіоні 1122 суб’єкти господарювання здійснюють операції у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Із них 329 підприємств та 793 фізичних осіб-підприємців.
В основному такі суб‘єкти здійснюють експортно-імпортні операції з купівлі-продажу товару; надають транспортні послуги; послуги з переробки давальницької сировини, ввезеної іноземним замовником на митну територію України.
З початку року податкові ревізори перевірили діяльність 105 суб’єктів ЗЕД на предмет дотримання законодавчо встановлених термінів розрахунків при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності. Порушення виявили у 93 із них, або майже у 88 відсотках.
За результатами перевірок, донараховано пені за порушення вимог валютного законодавства, більше 2,2 млн. грн. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума застосованих штрафних санкцій по розрахунках у сфері зовнішньоекономічної діяльності збільшилась на 1,3 млн. грн.
Станом на 01 жовтня 2014 року заборгованість від здійснення зовнішньоекономічних операцій мають 58 суб’єктів ЗЕД. Іноземні партнери заборгували буковинським експортерам та імпортерам майже 9,3 млн. дол. США.
Ризикові підприємства, які провадять зовнішньоекономічну діяльність знаходяться в оперативників Головного управління ДФС у Чернівецькій області на постійному контролі. Цьогоріч за їх матеріалами внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та було розпочато досудові розслідування по восьми суб\’єктах ЗЕД. З них, по шести підприємствах-імпортерах, сума проваджень по яких склала 13,9 млн. грн. та по двох підприємствах-експортерах сума проваджень – 2,2 млн. грн.
Найтиповішими порушеннями є заниження об\’єкта оподаткування та ухилення від сплати податку на додану вартість, укладання удаваних договорів купівлі – продажу імпортованих товарів, надання експедиторських послуг та послуг з державної реєстрації з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, заниження митної вартості і підміна вартості та найменування товарних позицій, незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

Прес-служба Головного управління
ДФС у Чернівецькій області

peredplata