Румунія \”промацує\” здатність СБУ контролювати ситуацію на Буковині. А ті контролюють?

Румунія "промацує" здатність СБУ контролювати ситуацію на Буковині. А ті контролюють?

Румунія \”промацує\” здатність СБУ контролювати ситуацію на в прикордонних районах, в тому числі на Буковині. Про це заявив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, коментуючи факт поширення на Буковині листівок з написами \”Тут Румунія\”.

Зараз ідеальний час для роздування сеператистських настроїв. Всередині України ситуація розхитується, влада зіткнулася з незадоволеністю населення, і на тлі акцій протесту у неї вистачає турбот, переконаний експерт. Реалізовувати територіальні сценарії вельми зручно, коли в державі нестабільна ситуація. Разом месте з тим, на його думку, мова поки не йде про серйозні спроби \”відібрати\” Північну Буковину та Бессарабію, на яку Бухарест, претендує.

Для активних дій ще не час, каже пан Дмитро. Але ось перевірити, наскільки вільно можна працювати на цих територіях з населенням, цілком можна. Хоча Румунія, роздаючи тут свої паспорти, не враховує той простий факт, що українці масово стають їх власниками не від великої любові до румунів, а тому, що вони дозволяють вільно пересуватися по країнам Шенгену. І за Велику Румунію тут виступають дуже мало, каже він.

Про те, що на Буковині з\’явилися листівки-наклейки з написом на румунській мовою Тут Румунія і Бессарабія – це Румунія, повідомив місцевий сайт Від і до. У Чернівцях листівки бачили в двох місцях: у районі залізничного вокзалу та таксопарку. Вони не містять ніякої інформації про те, хто їх розповсюдив. Вказано адресу інтернет-сайту поширеного в Румунії руху Акція-2012. А такі ж листівки масово поширюють у сусідній Молдові. Там рух Акція-2012 діє більш активно.

Рух Громадська платформа «Акція 2012» створено за підтримки уряду Румунії, у рамках якого об’єднано 33 неурядові організації Румунії, Молдови, Італії, Швеції, США та Канади для здійснення діяльності з відновленню «Великої Румунії» у кордонах 1918 – 1940 рр., у тому числі за рахунок територій Республіки Молдова та України (Одеської, Закарпатської та Чернівецької областей). Відповідно до задумів лідерів об’єднання, протягом 2011 – 2012 рр. у інформаційному просторі вказаних регіонів проводитиметься низка пропагандистських акцій, спрямованих на формування в середовищі румуномовних громад думки про необхідність повернення Румунії територій сусідніх країн, які були окуповані нею в 1918 році. Вказані заходи здійснюватимуть розповсюджуючи інформаційні матеріали, у т.ч. через можливості мережі Інтернет, а також через започаткування спеціальних телевізійних та радіопрограм, проведення масових акцій в рамках пропаганди серед студентських рухів ідеї побудови «Великої Румунії».

На світлині, відзнятої Петром Кобевко по румунській трасі багато таких будівель з такими надписами: Бессарабія – це Румунія

Джерело Хвиля

peredplata