У Чернівцях рятувальники провели масштабні навчання

21 жовтня у Чернівцях на території Лікарні швидкої медичної допомоги по вулиці Фастівській відбулися штабні тренування органів управління територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Чернівецької області. Дані навчання проводилися з метою перевірки готовності сил цивільного захисту області до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру внаслідок несприятливих погодних умов осінньо-зимового періоду, пов\’язаних з низькими температурами. Також навчальними цілями тренувань було вдосконалення практики та навиків керівного складу органів управління, галузевих ланок щодо організації проведення рятувальних та інших невідкладних робіт, а також з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та захисту населення.
Під час проведення навчань були змодельовані та відпрацьовані дії на випадок виникнення надзвичайних ситуацій, що найбільш ймовірно можуть виникнути в осінньо-зимовий період та в умовах низьких температур. До навчань, окрім рятувальників, залучалися працівники міліції, швидкої медичної допомоги, Обленерго, МіськШЕП, Облавтодор, Чернівцігаз, інших служб цивільного захисту та представники волонтерських організацій Чернівецької області. Штабні навчання проводилися в 2 етапи, під час яких відпрацьовувалися питання з попередження надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, ліквідації їх наслідків та організація і проведення евакуаційних заходів.
Згідно задуму навчань, внаслідок несприятливих погодних умов, намерзання льоду і налипання мокрого снігу на лініях електропередач, стався обрив дротів і руйнування опор ЛЕП, що призвело до порушення електропостачання лікувального закладу. Для відновлення електропостачання лікарні рятувальники встановили генератор. Разом з цим, внаслідок порушення технологічного процесу стався вибух кисневих балонів в будівлі Лікарні швидкої медичної допомоги, який призвів до порушення конструктивних елементів будівлі, а саме руйнування міжповерхового перекриття на 2 та 3 поверхах. Після вибуху сталося загоряння на третьому поверсі. На місце події відразу було направлено всі пожежно-рятувальні підрозділи обласного центру. Рятувальники, які працювали в апаратах захисту органів дихання, провели пожежну розвідку для оцінки обстановки та прийняття рішення на проведення рятувальних та інших невідкладних робіт. В ході розвідки також проводилося визволення потерпілих з-під завалів елементів будівлі за допомогою спецінструментів. Для евакуації людей використовувалася автодрабина. Всіх потерпілих передавали до рук медиків та психологів Управління ДСНС, які надавили постраждалим медичну та психологічну допомогу відповідно. Рятувальники гірничо-рятувального відділення піднялися на третій поверх, а звідти по умовних завалах на п’ятий поверх для проведення пошуку потерпілих. Знайшовши потерпілого, за допомогою рятувального обладнання його було транспортовано з п’ятого поверху. Одночасно із наданням допомоги людям, вогнеборці проводили роботи по ліквідації пожежі. Пожежно-рятувальні підрозділи Управління ДСНС України у Чернівецькій області ліквідували пожежу, не допустивши подальшого розповсюдження вогню. Всіх потерпілих було знайдено та вилучено із-під завалів.
«Незважаючи на різноманітність завдань, поставлених перед рятувальниками, з усіма вони впоралися у встановлені терміни, – зазначив начальник Управління ДСНС України у Чернівецькій області полковник служби цивільного захисту Валерій Парпауц, – продемонструвавши цим свою готовність до дій в надзвичайних ситуаціях в осінньо-зимовий період та в умовах низьких температур».
Завершальний етап штабних тренувань полягав у проведенні позачергового засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та НС щодо вирішення нагальних питань пов’язаних із надзвичайною ситуацією.
У Чернівцях рятувальники провели масштабні навчання
У Чернівцях рятувальники провели масштабні навчання

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata