У буковинській «Лісовій казці» виховують природолюбів

Ось уже 45 років на Хотинщині у Полянському учнівському лісництві «Лісова казка» виховують майбутніх лісівників. Школярам дають знання з основ лісівництва, біології, екології, та, найголовніше, вчать любити природу рідного краю.

Історія цього профільного гуртка, який є одним із перших не тільки на Буковині, а й в Україні, розпочалася у 1969 році. Тоді лісничий Клішківецького лісництва Олександр Масан та вчитель виробничого навчання Зінаїда Банар загорілися ідеєю давати дітям ті теоретичні та практичні знання, які є актуальними для щедрої на зелене багатство Хотинщини.
Спочатку в шкільному лісництві навчалися трохи більше десятка учнів, які доглядали три гектари лісу. Згодом кількість вихованців зросла майже вдесятеро, а площа лісу, яку за ними закріпили, склала близько півтисячі гектарів. Відомо, що саме учасники цього учнівського лісництва спільно з лісівниками створили першу в Чернівецькій області екологічну стежину завдовжки три кілометри.

Приділяють увагу практичній роботі та вивченню передових технологій у лісовому господарстві

У сучасному Полянському шкільному лісництві навчаються учні 8-11 класів. Для занять облаштували кабінет лісового господарства, є дендропарк, екологічна стежка та сад бузків. Навчальна програма включає у себе як формування теоретичних знань, так і практичних навиків, однак перевагу надають останнім. Хотинський лісгосп різносторонньо сприяє проведенню навчання вихованців «Лісової казки» у польових умовах.
– Заняття з основ лісівництва проводяться за авторською програмою, яка адаптована до умов нашого району. Майданчиком для проведення практичних робіт стали лісові угіддя Хотинського лісгоспу, шкільний дендропарк, де росте близько 40 видів рідкісних дерев, та сад бузків. За учнівським лісництвом закріплено 360 гектарів держлісфонду, – розповідає керівник Полянського учнівського лісництва Дмитро Мельник. – Беззаперечно, дітям найбільше до вподоби відвідувати місцеве лісогосподарське підприємство. Саме на його базі вони мають змогу ознайомитися із різними професійними навичками, які необхідні у лісовому господарстві. Діти допомагають заготовляти лісове насіння основних лісоутворюючих порід, створюють лісові культури дуба звичайного (щороку 3-5 гектарів), беруть участь у догляді за сіянцями та саджанцями, підгодовують звірів, огороджують лісові мурашники. Нещодавно учні спільно з лісівниками облаштували дві нові зупинки на екологічній стежині.
Щороку вихованці Полянського учнівського лісництва беруть участь у всеукраїнських та обласних конкурсах, акціях, операціях «Майбутнє лісу у твоїх руках», «Біощит», «Мій рідний край – моя земля», «Першоцвіти». Попри це вони займаються і науково-дослідницькою роботою.
– Завдяки виконанню науково-дослідницьких робіт школярі розширюють свій світогляд, освоюють методи дослідження природи, вчаться спостерігати, узагальнювати побачене та робити висновки, – впевнений керівник учнівського лісництва.
Серед передових технологій, які використовуються у лісовому господарстві, цьогоріч увагу школярів привернув електронний облік деревини. З його азами дітей ознайомили працівники Клішківського лісництва ДП «Хотинське ЛГ». Також спеціалісти розповіли учням, як застосовують електронну вилку для відведення лісосік під рубки головного користування.

Профорієнтаційна робота – на високому рівні

Окрім практичних та теоретичних знань, учнівське лісництво дає можливість заздалегідь визначитися із майбутнім професійним шляхом. Традиційно, популярністю серед учасників гуртка користуються лісівничі професії.
– Від заснування учнівського лісництва його випускниками стали понад 1200 дітей і близько 450 з них обрали професію лісівника, – розповідає Дмитро Мельник. – Із 30 працівників Клішківського лісництва 28 були нашими вихованцями. У Хотинському лісгоспі 8 випускників Полянського учнівського лісництва працюють інженерами.
Навіть якщо дитина після навчання в учнівському лісництві не обрала професію лісівника, у неї на все життя формується повага до природи і бережливе ставлення до неї.
– Людина, яка сама посадила дерево, взимку підгодувала звіра, прочистила джерельце, не буде шкодити природі, а навпаки оберігатиме її, – впевнена вихованка шкільного лісництва «Лісова казка» Ольга Мельник.

Прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства

peredplata