Остерігайтесь телефонних шахраїв. РЕЙТИНГ НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ШАХРАЙСЬКИХ СХЕМ

Остерігайтесь телефонних шахраїв. РЕЙТИНГ НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ШАХРАЙСЬКИХ СХЕМ
Правоохоронці неодноразово через засоби масової інформації зверталися до буковинців із застереженнями, як не стати жертвою телефонних шахраїв. Та, незважаючи на це, люди продовжують потрапляти у тенета подібного роду пройдисвітів.

Від подібних шахраїв найчастіше потерпають літні жінки, котрих зловмисники лякають повідомленнями про нещастя, яке нібито трапилося з кимсь із їхніх рідних чи знайомих.

Люди, не перевіривши інформації, віддають чи перераховують величезні суми грошей невідомим, маючи надію, що це допоможе залаглдити ситуацію, у яку начебто втрапили їхні рідні. Згодом з’ясовується, що з родичами все гаразд, але кошти втрачені, і хто заволодів ними – невідомо.Злочинці дзвонять жертві, представляються її родичем і кажуть, що потрапили в неприємну історію – збили машиною людину, попалися міліціонерам з наркотиками або опинилися в лікарні.

Просять привезти чималу суму – нібито для того, щоб «залагодити» справи з правоохоронцями або ж на термінове лікування.

Щоб не стати жертвою шахраїв, треба дотримуватись наступних правил:

Перш за все, не впадати в паніку і не поспішати виконувати умови аферистів.

В таких випадках не потрібно називати своїх близьких на ім’я. Попросити людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження затриманого родича.

Практично в ста відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.

Треба уточнювати, в якому саме відділі міліції перебуває ваш син або родич, після чого передзвонити в міліцію (телефон чергової частини «102») і перевірити інформацію, яка є у вас.

Спробувати швидко передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Незважаючи на численні попередження міліції, деякі громадяни продовжують попадатися на такі хитрощі і розлучаються з десятками тисяч особистих заощаджень.

Ставку шахраї роблять на те, що батьки – люди немолоді, та плюс спросоння. А якщо з голосом у «сина» щось не те – можна сказати, що побили або зуби вибили.

Потім трубка передається “представникові влади”, який пропонує вирішити питання “на місці”. Уявний співробітник міліції або слідчий прокуратури повідомляє, що потрібно якнайшвидше зібрати певну суму, при цьому нікуди не дзвонити, а чекати телефонного дзвінка.

Взагалі ж винахідливість зловмисників не знає меж.

«Син у міліції» – всього лише один з окремих випадків афери. Ваш «син» або «дочка» можуть потрапити в ДТП (тоді з вами буде говорити «інспектор ДАІ») або опинитися в реанімації (новину вам повідомить «лікар»).

Приводів для обману може бути маса, лише б пересічний громадянин повірив у натуральність виниклої проблеми.

Аферисти – добрі психологи: вони знають, як напівсонну людини буквально з трьох слів ввести в шок. А потім запрограмувати жертву – змусити, не замислюючись, розлучитися з великою сумою грошей.

До речі, дуже часто буває, що телефон «жертви» попередньо блокують і додзвонитися (якщо таке спадає на думку рідним) практично неможливо. Через якийсь час телефонний номер головного героя сімейної драми відновлюють.

Відомий випадок, коли батьки перерахували через термінал серед ночі телефонним обманщикам 4 тисячі гривень за нащадка, поки той мирно спав у сусідній кімнаті із беззвучним мобільним під подушкою…

А кінці таких дзвінків ведуть на зони. Там засуджені володіють інформацією інколи більше, ніж люди на волі. Крутяться, аби заробити, і мають до цього свій, кримінальний хист.

Найсвіжіший випадок такого обману трапився нещодавно. І тут не зеки, скоріше за все, винні. 15-річна дівчина віддала шахраям 800 гривень та все золото, яке було у хаті, коли почула, що її мама порапила до міліції. Правоохоронці думають, що причетні до цієї афери люди, на яких заявив член родини дівчини. Вони обманом змусили дитину винести з дому і віддати спільнику все цінне. Щойно матір повернулася додому, від дочки посипалися питання… З’ясувалося, гроші й золото вона віддала даремно – маму ніхто ніде не тримав.

Нині ж вигадливість злочинців набуває все нових форм, внаслідок число варіантів \”злодійства на відстані\” значно зросло. Особливого поширення набуло шахрайство, спрямоване на крадіжку грошей з пластикових карток, якими останнім часом користується усе більше людей.

Коли співрозмовник по телефону починає розказувати, що ваша картка заблокована або з неї намагалися зняти гроші, далі можна не слухати. Шахраї вигадали новий варіант телефонного обману, який дає широке поле для діяльності – картка є в кожного і всі за свої гроші переживають.

Трапляється, що шахрай телефонує на мобільний, називається працівником служби безпеки банку й повідомляє про заблоковану картку. Випитує дані (пін-код, кодове слово та ін.), за допомогою яких можна обнулити рахунок, навіть не вставляючи картку в банкомат.

І ось злочинці вигадали новий варіант телефонного розводу, який має значно більше поле для діяльності, ніж грошовиті батьки сумнівної поведінки дітей чи сім’ї, які є учасниками кримінальних проваджень.

„Добрий день, я працівник служби безпеки банку. Ваша картка заблокована…” або „…з вашого рахунку намагалися зняти кошти”, такі дзвінки почалися півтора місяці тому. Інформація людину лякає. Але умілий співрозмовник тут же заспокоює – щоб убезпечити рахунок, можна зробити картку-дублікат. І десятеро вінничан уже повелися на цей телефонний розвід.

Карка тепер є в кожного, тож будь-яка людина, на яку потрапить телефонний шахрай навмання, – потенційна жертва. Треба лишень її заговорити і випитати необхідні дані. Наприклад, знаючи номер мобільного, досить уточнити номер картки, щоб перевести деінде гроші за допомогою „Приват24”. Ще один спосіб зняти кошти дистанційно – вмовити людину піти до банкомату і її ж руками, через набір комбінацій цифр, змінити пін-код та переслати кошти на інший рахунок.

Правоохоронці застерігають: нікому не можна розповідати по телефону про себе. А чи відповідає названа співрозмовником посада, завжди можна перевірити.

Якщо вам кажуть, що картка заблокована, з неї намагалися зняти гроші або термін дії картки сплив, треба не по телефону розмовляти, а іти у відділення банку і там з’ясовувати суть проблеми. Якщо немає змоги одразу піти в банк, в Інтернеті знайдіть номер відділення і перепитайте, чи є проблема і чи дзвонив працівник.

Яку інформацію не можна про себе розказувати, щоб не надурили? Та ніяку! Дзвінок з розпитуванням даних має насторожити. Якщо такий був, одразу кладіть слухавку і набирайте „102”.

Буває, що людина під час розмови зрозуміє, що це шахрайство, відключиться, махне рукою і забуде. А варто у таких випадках телефонувати до міліції і надавати номери телефонів, з яких надходили підозрілі пропозиції, щоб завадити шахраєві знайти собі іншу жертву – більш довірливу людину.

Найбільш поширені шахрайські схеми – у нижче поданій інфографіці. У рейтингу шахрайств, який склала RIA за даними кримінальної міліції, є давно відомі обмани. Як не дивно, але люди продовжують вірити вуличним провидицям, давати незнайомцям свої телефони, щоб подзвонив. Але найчастіше люди лишаються ошуканими після спроб продати чи купити щось через Інтернет. Рідше люди стали позичати гроші, але почали віддавати у оренду машини приїжджим, які потім їх не повертають.

Що сказати – шахраїв приваблюють легкі гроші. Охоплені жадібністю, злочинці ніколи не припинять чинити спроб поживитись за чужий рахунок. І задля того, щоб не потрапити на їхній гачок, завше треба бути пильними та обережними.

Рейтинг схем, за якими працюють шахраї

Остерігайтесь телефонних шахраїв. РЕЙТИНГ НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ШАХРАЙСЬКИХ СХЕМ

peredplata