Газовики хочуть примусити всіх буковинців ставити лічильники

У Чернівецькій області 31,5 тисячі абонентів платять за газ не по лічильнику, а за нормою. Встановлювати лічильники люди не поспішають. Торік встановили тільки 3 тисячі приладів в області. Воно і зрозуміло, бо ж, по-перше, всі звикли споживати газ безлімітно, а по-друге, встановити лічильник мало кому по кишені, а особливо пенсіонерові.

Втім, нещодавно уряд вирішив зменшити норми споживання природного газу у півтора-два рази. Відтак із жовтня ті, хто має тільки газову плиту, матимуть норму 6 кубів на одну особу на місяць, а не 9,6 як було до цього.

Якщо газ використовують для приготування їжі та підігріву води, то норма споживання 9 кубометрів, а не 18,3 на одну особу. На приготування їжі та підігрів води газовим водонагрівачем норму скоротили з 23,6 до 18 кубометрів на одну особу на місяць.

Звісно, від нововведення зовсім не всі у захваті. Наприклад, незадоволені ним ті, хто має субсидії, бо ж тепер їх нараховують тільки у межах норм споживання. А ось хто не має лічильника, виходить, тепер платитимуть менше. І ясна річ, таке рішення уряду взагалі не тішить газопостачальні компанії. Ще б пак, адже тепер споживачі платитимуть менше.

Деякі облгази, у тому числі й ПАТ «Чернівцігаз» проти цього нововведення – написали офіційне звернення до Кабінету Міністрів України й НКРЕ, у якому йдеться про те, що зменшення норм споживання газу у півтора-два рази ніяк не допоможе зменшити обсяг споживання газу, а економія буде лише у розрахунках на папері. Тому, кажуть, доцільно підвищити тариф на газ для населення.

– Раніше держава нараховувала певні норми споживання газу, за які люди, котрі не мали лічильника, мали сплачувати визначену плату. Зараз цю норму зменшили. У результаті вийшло, що людина споживає ту саму кількість газу, але платить за неї менше, – каже фахівець зі зв’язків з громадськістю ПАТ «Чернівцігаз» Андрій Семенович. – Виходить, економії насправді немає ніякої.

– Уряд вирішив підкорегувати показники споживання газу за рахунок газопостачальних компаній. В цих діях є різні мотиви, але точно не досягнення прозорості. Якби уряд прагнув прозорості, він би не маніпулював нормами споживання, а прискорив програму встановлення лічильників у житловому фонді. Це єдиний спосіб прозорого обліку газу, а відтак і прозорих розрахунків за цей вид енергоресурсу, – переконує голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

В уряді пояснили, що зменшили норми необлікованого газу, аби зекономити природний газ та ліквідувати тіньові схеми отримання надприбутків газопостачальними компаніями. Газопостачальники ж кажуть, якщо забезпечити стовідсотковий комерційний облік газу, тобто встановити у кожній оселі лічильник, то про якісь там зловживання вже не йтиметься.

Мовляв, Україна зараз намагається стати членом енергетичного співтовариства. Так ось, відповідно до цього, не може бути необлікованого газу, тобто 100%житлового фонду мають бути оснащені лічильниками.

Юлія ХОРОШУН

peredplata