На Буковині обсяги споживання газу скоротилися на 14,7%

За 10 місяців 2014 року споживачами газу в Чернівецькій області використано 310,8 мільйонів куб. м природного газу, що на 53,6 мільйони кубометрів або на 14,7% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляє \”ПАТ \”Чернівцігаз\”.

В результаті зменшення споживання газу ПАТ «Чернівцігаз» недоотримає біля 13% тарифної виручки, що ускладнить фінансове становище компанії і поставить під загрозу виконання програм по модернізації газових мереж області.

З початку року, станом на 01 листопада, побутові споживачі Чернівецької області використали на 36,3 мільйони куб. м або на 13,5% газу менше у порівняні з минулорічними показниками. Бюджетні організації скоротили споживання на 3,6 мільйон куб. м або на 22,2%, промисловість – на 6,9 мільйонів куб. м (26,9%), теплопостачальні підприємства – на 8,5 мільйони куб. м (21,7%).

Падіння обсягів споживання та транспортування газу, а також зменшення виручки від його реалізації, в умовах загального погіршення економічної ситуації в країні, негативно впливають на діяльність компанії. За підсумками 2014 року очікується недоотримання близько 22 мільйонів гривень, що складає майже 13% від планової виручки, передбаченої в тарифах на транспортування та постачання природного газу.

Ускладнює становище й зростання вартості основних матеріалів та обладнання, яке необхідно закуповувати підприємству в процесі виробничої діяльності. Приміром, побутовий газовий лічильник подорожчав на 150 гривень і тепер коштує 600 гривень, металева труба зросла в ціні з 9,50 до 14 гривень. В середньому ціни на матеріали подорожчали на 25-30%, що призвело до значного збільшення видатків та витрат, а розміри надходжень, навпаки, скоротилися.

Такий стан справ значно ускладнює можливість ефективного виконання інвестиційної програми ПАТ «Чернівцігаз» та подальше проведення модернізації газових мереж області.

«Цілком очевидно, що виконання запланованих нами заходів з модернізації мереж, а також величезної кількості робіт з обслуговування газопроводів, а саме ремонтних та профілактичних робіт, за нинішніх умов може опинитися під загрозою. В нас просто може не бути необхідних надходжень для їх виконання. За найгіршого розвитку подій я навіть припускаю можливі затримки у виплаті заробітної плати трудовому колективу або скорочення робочого графіку персоналу, що є вкрай небажаним особливо в опалювальний період» – наголошує Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Наразі єдиним можливим виходом з ситуації, що склалась є коригування тарифів на транспортування, розподіл та постачання природного газу. Лише за умови приведення цих тарифів у відповідність до існуючих сьогодні реалій, підприємство зможе гарантувати надійну та безперебійну роботу газових мереж.

peredplata