Посольство Японії в Україні закупили медичне обладнання для Вижницької районної лікарні на суму 100 тис. дол. США

11 листопада, відбулась прес-конференція начальника управління міжнародного співробітництва та інвестицій обласної державної адміністрації Нелі Малько на тему: «Реалії сьогодення та перспективи розвитку транскордонного співробітництва».

Так, за словами Нелі Малько, нині на теренах Чернівецької області реалізується спільна операційна програма «Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013», в рамках якої за результатами II конкурсного відбору діють 28 проектів. З них два – великі інфраструктурні проекти, один з яких має на меті розбудову пунктів пропуску «Красноїльськ» і «Дяківці», а інший – запобігання повеням. Бюджет цих проектів складає 7,5 млн. євро. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

«Нині, – повідомила посадовець, – стартувала ще одна транскордонна програма – «Україна-Молодова», яка реалізується в рамках проекту підтримки територіального співробітництва країн Східного партнерства. Її загальний бюджет становить 3,3 млн. євро. З української сторони право приймати участь у цій програмі мають представники Чернівецької, Вінницької та Одеської областей. Бюджети програм в рамках цього проекту складатимуть від 60 до 300 тис. євро».

Неля Малько також поінформувала про те, що в краї діє Державна програма розвитку транскордонного співробітництва на 2011-2015 роки, втім, нині коштів для фінансування проектів з державного бюджету фактично немає, а отже можна розраховувати лише на фінансову підтримку в рамках програм транскордонного співробітництва.
Наразі ж триває підготовка ще однієї програми співробітництва – «Румунія-Україна 2014-2020»: між українською та румунською сторонами відбувається узгодження пріоритетних напрямків, за якими працюватиме ця програма (орієнтовний бюджет – 60 млн. євро).

Також тривають перемовини з польськими колегами в рамках Програми «Польська допомога-2015». Управління міжнародного співробітництва та інвестицій облдержадміністрації вже підготувало лист щодо готовності співпрацювати задля реалізації проектів, спрямованих на підтримку розвитку малого підприємництва. Позаяк, м. Хотин разом з декількома іншими містами західного регіону України вже зараз беруть участь у реалізації проекту, що має на меті формування інвестиційної привабливості міст та фінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща.

«Хочу навести декілька прикладів позитивних змін для регіонів області, що відбулися внаслідок реалізації проектів транскордонного співробітництва. Зокрема, Посольством Японії в Україні було закуплено медичне обладнання нас суму 100 тис. дол. США для Вижницької районної лікарні; Новоселицькою райдержадміністрацією в рамках впровадження проекту «Підвищення безпеки життєдіяльності населення в долині річки Прут», створено 11 інформаційних центрів припрутської зони, що дало можливість підвищити якість цивільного захисту району (орієнтовний бюджет 1,3 млн. євро), а Новоселицька міська рада в рамках проекту «Покращення транскордонного управління твердими побутовими відходами» в Румунії, Україні, Молдові» придбала сучасну машину-сміттєвоз», – додала Неля Малько.

Управління міжнародного співробітництва та інвестицій обласної державної адміністрації також працює над вирішенням проблем вимушених переселенців з АР Крим та східних областей України. Так, спільно із Чернівецькою обласною та міською радами підготовлено та подано до представництва ЄС в Україні концептуальну ноту щодо вирішення питання надання громадянам зазначеної категорії тимчасового житла. «Нота пройшла і якщо проект буде підтримано, то за рахунок грантових коштів буде здійснено переобладнання двох приміщень у Глибоцькому та Заставнівському районах під соціальне житло», – наголосила Неля Малько.

peredplata