Що робити з «конвертами» – вирішували за «круглим столом»

Засідання «круглого столу» на тему «Легальна зарплата – основа європейського рівня соціального захисту населення» організували викладачі та студенти ЧТЕІ КТЕУ спільно з ГУ Пенсійного фонду України у Чернівецькій області та ДПІ у м. Чернівцях.
Виведення з \”тіні\” заробітних плат – одна з ключових реформ ринку праці та фіскального сектора в Україні, адекватний рецепт для якої так поки і не був знайдений за всі роки незалежності.
Під час розмови науковці, студенти та практики намагались віднайти оптимальне рішення, яке забезпечить і зниження навантаження на фонд оплати праці, і стимулюватиме виведення зарплат із «тіні».
Студенти розповідали про особливості тіньового сектору ринку праці в Україні та наводили приклади зарубіжного досвіду боротьби із цією проблемою. Практики знайомили з реальними проблемами громадян, які постраждали від неоформлених трудових відносин та «сірих» виплат.
Розповідали також і про реалії законодавства, які обмежують права контролюючих органів у боротьбі із цим ганебним явищем.
Разом знайшли простий та дієвий рецепт: по – перше – зниження податкового навантаження на роботодавця, по – друге – підвищення рівня відповідальності працедавця; по-третє – зменшення обсягів готівкових розрахунків, і найголовніше – виховання економічної культури кожного. Адже розраховувати на соціальні гарантії від держави можуть лише активні учасники у її розбудові – чесні платники податків. А рівень європейського добробуту буде можливий лише тоді, коли кожен із нас як європеєць буде пишатись не прихованими доходами, а сплаченими податками.
Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata