В Україні почала працювати система онлайн обговорення законопроектів

Громадськими активістами запущено сайт для публічного обговорення та вдосконалення законопроектів e-zakon.org. Першим, запропонованим для обговорення документом, стала “Зелена книга” державної політики у сфері електронного урядування в Україні.

Відповідно до вимог громадянського суспільства, базові державні політики та законопроекти в обов’язковому порядку мають бути обговорені та погодженні з громадськістю.

«Натомість досі обговорення законопроектів проходили офлайн або в кращому випадку опублікувались на різних профільних сайтах міністерств, де можна було прочитати законопроект та відправити відгук на електронну пошту. Це не дозволяло створити дискусію, розглянути попередні відгуки або підтримати найкращі з них. В нашій системі ми постарались врахувати всі ці недоліки», — зазначає розробник системи, програміст Володимир Фльонц.

Як показує практика розвинутих європейських країн, колективна робота над створенням основних законів може бути дуже ефективною та значно покращити текст документу, врахувати найдрібніші аспекти. Так наприклад в 2009-2011 роках розроблялась нова конституція Ісландії. Такої якості та уваги до найменших дрібниць практично неможливо досягти в невеликій групі розробників законопроекту.

Нещодавно Арсеній Яценюк акцентував увагу на питанні запровадження електронного врядування: «Як в Парламенті, так і в Уряді, ми фінансуємо компанії, які виготовляють папір. Тонни паперу, години й місяці передачі паперів, які застрягають міністерствах, відсутня швидка реакція на листи. Ми повинні перейти на систему електронного урядування».

Тому, за підтримки Державного агентства з питань електронного урядування при Кабінеті Міністрів України, першим документом запропонованим для широкого обговорення став проект “Зеленої книги” державної політики у сфері електронного урядування.

Зелена книга вже була презентована в 11 великих містах України, тим не менш в її обговоренні не змогли прийняти участь всі бажаючі з різних регіонів, саме тому ми пропонуємо їм долучитись до онлайн обговорення цього важливого документу. Всі пропозиції приймаються до 19 грудня 2014р. включно. Реєстрація вже відкрита, подробиці на сайті http://e-zakon.org/

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтесь до Асєєвої Ганни по тел.
+38 050 766 01 33 або info@e-zakon.org

peredplata