Чернівчани сплатили більше 20 мільйонів антикризових податків

Вже чотири місяці як набрали чинності два нових податки – військовий збір та оподаткування пасивних доходів. Протягом цього періоду чернівчани сплатили до держбюджету 20754,1 тис. грн., в т.ч. – 16161,7 тис. грн. військового збору та 4592,4 тис. грн. податку на доходи з пасивних доходів.
Нагадаємо, військовий збір був запроваджений Законом України від 31.07.2014 р. № 1621-VI, що набрав чинності 3 серпня 2014 року. Тому військовий збір утримується саме з виплат, нарахованих починаючи з 03.08.2014 р., а механізм оподаткування пасивних доходів було введено в дію Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» від 04.07.2014 р. № 1588-VII.
Оподатковуються військовим збором доходи у формі заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати і винагороди, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв\’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграші в державні та недержавні грошові лотереї. Ставка збору складає 1,5 відсотка.
Визначену суму військового збору слід перераховувати до бюджету за правилами, установленими для податку на доходи. Коли податковий агент нарахував дохід, але не виплатив його, військовий збір потрібно перерахувати до бюджету у строки, установлені Податковим кодексом для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 числа місяця, наступного за місяцем нарахування доходу.
Ставка податку на доходи фізичних осіб з пасивних доходів у розмірі 15% застосовується до доходів у вигляді процентів та інших пасивних доходів від розміщення капіталу.
Податковим агентом платника податку при нарахуванні на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування (тобто банк або кредитна спілка). Такі податкові агенти у формі №1ДФ відображають загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів і загальну суму утриманого з них податку.
Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata