Кількість перевірок «електронізованих» РРО торік зменшилася більше ніж наполовину

За інформацією податківців Чернівецької області торік з питань дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) проведено лише 138 перевірок, тоді як у 2013році таких перевірок було 340. За порушення порядку здійснення розрахункових операцій чернівецькі бізнесмени сплатять понад 1,1 млн.грн. штрафу.

Скорочення кількості перевірок стало можливим завдяки запровадженню електронної контрольної стрічки, що дозволяє податківцям проводити моніторинг та визначати розбіжності між поданою звітністю та первинними документами дистанційно та заздалегідь.

Наразі, в Чернівецькій області 3358 персоналізованих реєстраторів розрахункових операцій та зафіксовано 7126 господарських одиниць, на яких здійснюються розрахункові операції за готівкові кошти, що належать 2637 суб’єктам господарювання.

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області акцентують увагу платників податків, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формах при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, про те, що вони повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

Також, податківці наголошують, що згідно норм визначених Законом України від 28.12.14 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який опубліковано в спецвипуску газети „Голос України” від 31.12.14 №254 всі платники єдиного податку при здійсненні готівкових розрахунків зобов’язані застосовувати РРО.

Виключення складають лише платники єдиного податку – фізичні особи другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи котрі не застосовують реєстратори розрахункових операцій взагалі.

Застосування РРО розпочинається: платниками третьої групи – з 01 липня 2015 року, платниками другої групи – з 01 січня 2016 року.

Теж Законом №71-VIII передбачено, що у разі, якщо фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій, з дати початку застосування реєстраторів розрахункових операцій до 1 січня 2017 року звільняються від проведення відповідно до норм Податкового кодексу України перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО.

Прес-служба Головного управління ДФС у Чернівецькій області

peredplata