Затверджено порядок надання допомоги населенню Донецької та Луганської областей

Відповідна Постанова Кабінету Міністрів України за № 21 від 30 січня 2015 р. «Про затвердження Порядку надання гуманітарної та іншої допомоги населенню Донецької та Луганської областей» оприлюднена на Урядовому порталі.
30 січня 2015 року Кабінет Міністрів України для врегулювання механізму надання, розподілу і видачі гуманітарної та іншої допомоги жителям Сходу України, що надається через Донецьку і Луганську облдержадміністрації, затвердив Порядок надання гуманітарної та іншої допомоги населенню цих областей.
Зазначений Порядок встановлює, що обласні адміністрації, одразу після отримання гуманітарної допомоги, приймають рішення щодо розподілу цієї допомоги серед населення. При цьому враховуються потреби населення певних міст і сіл на підставі поданих райдержадміністраціями відомостей про обсяг необхідної допомоги, у тому числі й закладам охорони здоров’я.
Після прийняття рішення про розподіл допомоги, забезпечується її обов’язкове маркування і невідкладна передача відповідним райдержадміністраціям та органам місцевого самоврядування.
Маркування допомоги проводиться шляхом нанесення на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню чи внутрішню упаковку товару клейма (печатки) «Гуманітарна допомога. Продаж заборонено», а також наклейки із зображенням державної символіки України (Державний Прапор України і малий Державний Герб України, написи «ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА» і «Україна»). Товари маркуються таким чином, щоб під час візуального огляду упаковки клеймо (печатку) та державну символіку України було видно повністю і чітко.
Вся інформація про гуманітарну допомогу (розподіл допомоги, кількість осіб чи закладів, які отримали допомогу, вид та її обсяг) оприлюднюється на офіційних веб-сайтах Донецької і Луганської обласних державних адміністрацій.
Запроваджуючи такий Порядок надання гуманітарної допомоги, Уряд України прагне досягти відкритості перед громадськістю і дає змогу кожному дізнатися, куди та конкретно кому була передана та чи інша гуманітарна допомога.

Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata