Місто виграло суд у підрядника, який відмовлявся без авансу ремонтувати вулицю Богдана Хмельницького

Господарський суд Чернівецької області відмовив у задоволенні позову ТОВ «Виробничо-будівельне підприємство «Укргазкомплект», яке вимагало від департаменту ЖКГ міської ради здійснити попередню оплату (авансовий платіж) в розмірі 15% для закупівлі будівельних матеріалів до початку виконання робіт з реконструкції дороги на вул. Б.Хмельницького.

Суд визнав, що перерахування підряднику авансового платежу в розмірі 15% річного ліміту асигнувань до початку виконання робіт в укладеному Договорі обумовлено сторонами як право замовника вчиняти такі дії, а не як його беспірний обов’язок.

Увагу замовника суд звернув на той факт, що згідно Цивільного кодексу України підрядні робот для підрядника – це завжди роботи на власний ризик, вартість яких оплачується замовником у послідовності : «прийняти роботи та оплатити» за винятком, коли в договорі передбачено саме обов’язок замовника здійснити попередню оплату. У договорі, заключним з ТОВ «Виробничо-будівельне підприємство «Укргазкомплект», в числі обумовлених сторонами зобов’язань замовника, обов’язок щодо попередньої оплати вартості виконаних робіт відсутній. Тому суд у задоволені позову ТОВ «Виробничо-будівельне підприємство «Укргазкомплект» до департаменту ЖКГ міської ради відмовив і зобов’язав позивача сплатити судові витрати.

Довідково. Департамент ЖКГ міської ради 18 листопада 2014 року за результатами тендеру уклав договір з ТОВ «Виробничо-будівельне підприємство «Укргазкомплект» №421, предметом якої було зобов’язання підрядника виконати відповідно до проектно-кошторисної документації роботи з реконструкції дороги на вулиці Богдана Хмельницького від вулиці Ю.Гагаріна до вул.Університетської, а замовника – прийняти і оплатити ці роботи. Підрядник зобов’язувався розпочати роботи на зазначеному об’єкті у період з 20 до 30 листопада ц.р. Згідно графіку виконання робіт, який розробив підрядник і був затверджений замовником, підрядник зобов’язувався до 20 січня виконати певний обсяг робіт. У зв’язку з тим, що підрядник після неодноразових попереджень до виконання робіт у визначені терміни не приступив, 9 лютого договір з ним було розірвано в односторонньому порядку.

5 березня Господарський суд Чернівецької області відмовив ТОВ «Виробничо-будівельне підприємство «Укргазкомплект» у задоволенні позову до департаменту ЖКГ міської ради.

16 березня буде оголошено новий тендер на реконструкцію дороги на вулиці Богдана Хмельницького.

peredplata