ЗМІ на виборах 2012 року буде нелегко, – експерти

Експерти прогнозують, що засобам масової інформації буде нелегко на парламентських виборах 2012 року.

Про це йшлося сьогодні у Львові під час круглого столу стосовно громадського обговорення виборчої реформи в Україні.

За словами експертів, в ухваленому Верховною Радою законі про вибори народних депутатів збереглася норма про те, що суд зможе тимчасово припиняти ліцензію засобів масової інформації, якщо буде встановлено розповсюдження ними неправдивої або наклепницької інформації про кандидата.

Разом з тим, голова правління ВГО «Комітет виборців України» Олександр Черненко висловив думку, що це положення не буде активно застосовуватися на цих виборах. «Але на мажоритарних округах війни з місцевою пресою можливі», – зазначив він.

За словами виконавчого директора ЛОГО «Комітет виборців України» Оксани Дащаківської, в законі передбачено, що буде спеціальна інформація, яка може друкуватися на замовлення ЦВК. При чому, до такої інформації належать і передвиборчі програми.

На думку Дащаківської з приводу цього, очевидно, ще має бути якесь додаткове роз’яснення Центральної виборчої комісії. «Але я погоджуюся з тим, що ЗМІ буде нелегко на тих виборах», – сказала вона.

Керівник виборчих програм ЛМГО «Інститут політичних технологій» Андрій Дуткевич додав, що з прийняттям цього закону позиція ЗМІ суттєво погіршиться. «Оскільки кандидатів тепер практично неможливо зняти з реєстрації за агітацію, то вони будуть іти по трупах. А цими трупами будуть ЗМІ, тому що кандидату основне – розмістити інформацію. А що в тій інформації – його мало цікавить. Йому головне свій рейтинг підняти. А ви (журналісти, – ред.) будете за це все відповідати, в тому числі, втратою ліцензій», – сказав він.

Джерело

peredplata