ДФС Буковини роз’яснює особливості застосування норм Податкового кодексу в оподаткуванні акцизного податку

За якою формою необхідно подавати декларацію з акцизного податку?

Починаючи з 01 березня 2015 року, податкові декларації з акцизного податку повинні подаватися всіма платниками акцизного податку тільки за формами у редакції Наказу №14 \”Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку\”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за N 105/26550.

Відповідно до пункту 46.1 статті 46 Кодексу податкова декларація, розрахунок – це документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов\’язання. Додатки до податкової декларації є її невід\’ємною частиною.

При цьому платники заповнюють та подають розділи та додатки до Декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку.

Декларація подається до контролюючого органу за місцем реєстрації такого платника. Місцем реєстрації платника, що є суб\’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, є місцезнаходження пункту продажу товарів. Податкова декларація може бути подана за вибором платника як в електронній, так і в паперовій формах.

Звертаємо вашу увагу, декларація складається із загальної частини, що містить необхідні обов\’язкові реквізити платника, та шести розділів, що складаються платниками залежно від виду підакцизних товарів, додатків розрахунків для обчислення суми податку залежно від виду встановлених ставок акцизного податку, а також розділу, що заповнюється працівниками Державної фіскальної служби України після подання Декларації. Порядок заповнення Декларації окремо за кожним розділом наводиться у розділі IV, а додатків – у розділі V Порядку (п.2 Розділу ІІ Порядку).

У п. 2 Розділу 1 Порядку зазначено, що платники заповнюють та подають розділи та додатки до Декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають податкові зобов\’язання із сплати акцизного податку, про що робиться відповідна відмітка у колонці \”Ознака подачі\” на останньому аркуші Декларації.

Важливо, платник податку – суб\’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, заповнює та подає лише розділ Ґ та додаток 6 до Декларації.

peredplata