На Буковині штрафи за порушення правил проведення готівкових розрахунків перевищили 432 тис. грн.

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області повідомили що станом на 1 квітня 2015 року в області зареєстровано 3394 реєстратори розрахункових операцій та зафіксовано 7363 господарські одиниці, на яких здійснюються розрахункові операції за готівкові кошти, що належать 2479 суб’єктам господарювання.

За перший квартал 2015 року в регіоні проведено 34 перевірки з питань дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), за результатами яких до суб’єктів господарювання застосовано фінансових санкцій на 432,7 тис. грн.

У відомстві нагадують, відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» застосування РРО платниками третьої групи розпочинається з першого липня 2015 року, а платниками другої групи – з першого січня 2016 р. Водночас платники єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО).

У всіх інших випадках платники єдиного податку фізичні особи-підприємці другої і третьої груп зобов’язані застосовувати РРО.

Водночас змінами до Перехідних положень Податкового кодексу (пункт 28) встановлено, що платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи – підприємці) груп, крім визначених у пункті 296.10 Податкового кодексу, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО, з дати початку застосування РРО до 1 січня 2017 року звільняються від проведення відповідно до норм Податкового Кодексу України перевірок з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Для того, щоб правильно обрати реєстратор розрахункових операцій, котрий дозволений до використання, варто скористатися Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій (затверджений наказом ДФС України №399 від 26.12.2014 року). До цього переліку включено 118 моделей РРО. З Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій можна ознайомитись в розділі Реєстри за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/reestri/94957.html

peredplata