Податкові аудитори на Буковині ліквідували «схеми» на понад 45,7 млн. грн.

За перший квартал 2015 року фахівцями управління податкового та митного аудиту Головного управління ДФС у Чернівецькій області проведено 103 документальні перевірки. Всього, впродовж цього періоду податкові аудитори перевірили на 29 платників податків менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Незважаючи на зменшення кількості документальних перевірок, їх ефективність зросла – до бюджету донараховано узгоджених податкових зобовязань 45,7млн. грн., що на 33,6 млн. грн. більше, ніж торік.

Заступник начальника Головного управління ДФС Буковини Наталія Чернівчан стверджує, що можливість скорочувати кількість перевірок буковинського бізнесу дає використання аудиторами ризикоорієнтовану систему відбору платників податків. Інакше кажучи, увага акцентується лише на тих підприємствах, які мають ризики щодо несплати платежів до бюджетів.

Для прикладу, за перший квартал поточного року фахівцями фіскальної служби виявлено та зруйновано схему неправомірного формування сум податкового кредиту при здійсненні операцій з реалізації бензину та дизпалива невідомого походження. Схема полягала в залученні платників, що здійснюють реалізацію ПММ через мережу АЗС до ланцюга постачання підприємства з ознаками фіктивності – «податкових ям» і «транзитерів» – підсумувала Наталія Чернівчан

Ще, розкрито схему ухилення від оподаткування суб’єкта господарювання, який торгував продуктами харчування. Дана схема полягала в залученні до ланцюга постачання контрагентів – юридичних осіб з ознаками «сумнівності» та транзитних підприємств. Дана «махінація» здійснювалася з метою здорожчання товарів.

«Сьогодні, основна вимога часу – підвищувати ефективність податкового та митного аудиту, при цьому мінімізуючи втручання у роботу легального бізнесу, який добросовісно сплачує податки» – наголосила заступник начальника відомства

peredplata