У Чернівцях з’являться 13 нових тролейбусів… до 2017 року

У Чернівцях з’являться 13 нових тролейбусів... до 2017 рокуПридбати 13 нових та відновити 6 старих тролейбусів до 2017 року передбачено під час виконання Програми розвитку міського електротранспорту у Чернівцях. Орієнтовні обсяги фінансування завдань цієї Програми на період до 2017 року затвердила сесія міської ради. Про це повідомила прес-служба міської ради.

На виконання Програми у 2015-2017 роках передбачається спрямувати майже 46,4 млн.грн., з яких 26,4 млн. грн.. – кошти міського бюджету, 11,4 млн. грн. – кошти Державного бюджету, 8,6 млн. грн. – кошти з інших джерел.

Окрім технічного переоснащення і оновлення об’єктів електротранспорту, програма передбачає заходи з розбудови тролейбусної мережі, ефективного управління та належного використання майнових комплексів, забезпечення беззбиткового функціонування тролейбусного підприємства.

Зокрема, буде завершено переведення підприємства на виробничу базу по вул.Комунальників,12, а звільнені приміщення виробничої бази на пр.Незалежності площею 675,4 кв.м здаватимуться в оренду. Використання лише однієї виробничої бази дозволить зменшити щомісячні витрати підприємства на 120 тис.грн.

Планується завершити будівництво контактної мережі для тролейбусної лінії на вул. П.Сагайдачного та Б.Хмельницького та передбачити будівництво тролейбусних ліній по вул.Галицький Шлях та від вул.Калинівської до вул.Московської Олімпіади,а також здійснити реконструкцію 6 км тролейбусних ліній.

Довідково. КП «Чернівецьке тролейбусне управління» обслуговує 8 тролейбусних маршрутів. У 2014 році середньодобовий випуск машин на лінію становив 60,4 одиниць при інвентарній кількості – 79 од. Середньооблікова чисельність штатних працівників 529 чол., середньомісячна оплата праці одного штатного працівника – 2099 гривень. Тролейбусний парк замортизований на 85 %. Середній вік рухомого складу – 23 роки. З 86,8 км контактної мережі заміні підлягає 30,0 км або 35 відсотків.

Коефіцієнт використання рухомого складу, який у 2014р. становив 76,4, що на 2% більше, ніж у попередньому році, ЧТУ підтримує за рахунок підвищення якості технічного обслуговування та ремонту об\’єктів електротранспорту. Це дозволило ЧТУ зайняти ІІ місце серед підприємств своєї групи в Україні.

На всіх тролейбусних маршрутах діє диспетчеризація пасажиро- перевезень, 51 тролейбус обладнаний GPS/GSM «Тезей-А» датчиками, що дозволяє здійснювати моніторинг дотримання водіями графіків руху та в автоматичному режимі оголошувати назви зупинок.

Завдяки заходам з енергозбереження (впровадження на тягових підстанціях вакуумних вимикачів, виводу недовантажених силових трансформаторів) підприємство торік зекономило 701,5 тис.квт/год., а також повністю відмовилось від використання центрального опалення та природного газу.

Рівень збитковості підприємства вдалося знизити з 15,8% 2013 році до 8,7% у 2014 році. Збитки підприємства пов’язані із зменшенням пасажиропотоку та кількості рухомого складу, а також тим, що відшкодування витрат на перевезення пільгових категорій громадян держава здійснює не в повному обсязі.

Модернізацію та технічне переоснащення підприємства не вдалося провести у планові терміни у зв’язку з тим, що Програма розвитку міського електричного транспорту в м. Чернівцях у передбачених обсягах фактично виконувалася лише у 2007-2008 роках, коли було придбано 10 тролейбусів ЛАЗ Е183. Ще 4 тролейбуси було придбано на початку 2013 року. В подальшому придбання тролейбусів не відбувалося через відсутність фінансування. У 2013 -2014 роках Програма фінансувалася лише за кошти міського бюджету. Загалом Програмою було передбачено впродовж 2007-2014 років для КП «Чернівецьке тролейбусне управління» за кошти Державного та міського бюджетів придбати я 42 од. тролейбусів, фактично придбано – 14 од.

peredplata