У Чернівцях небезпека чи не на кожному кроці!

Напевно, кожен із нас хоча б раз на власному досвіді зустрічався із проблемою собачих фекалій. І навряд чи цю зустріч можна вважати приємною… Чомусь у нашому суспільстві так склалося, що питання, пов’язані із собачими екскрементами, або замовчуються, або критикуються, але не вирішуються. Багатьом здається, що немає нічого небезпечного у тому, що чотирилапий зробив своє діло надворі й ніхто не прибрав за ним, хіба що з естетичної сторони – це непривабливо. А от про те, що ці випорожнення небезпечні для здоров’я оточуючих, або не знають, або не хочуть усвідомлювати!

Однак собачі «міни» – це потужне джерело бактерій, які спричиняють різноманітні захворювання: спазми, діарею, кишкові розлади і проблеми з нирками. Собачі екскременти є джерелом поширення глистів та небезпечного захворювання – токсокароза, яке може проявитися у вигляді сильної алергії, легеневих захворювань, уражень печінки та очей, й навіть призвести до інвалідності, якщо його вчасно не діагностувати.

У Чернівцях небезпека чи не на кожному кроці!

На законодавчому рівні проблему фекалій намагаються вирішити, встановивши систему штрафів, приблизно 85 гривень з особи, яка не бажає прибирати за своїм вихованцем. В той же час, у Парижі для собак в парках і на вулицях зробили спеціальні обгороджені майданчики, заповнені піском. Туди господарі і водять своїх улюбленців. Якщо ж собака сходив в туалет куди не треба, власника штрафують на 180 євро. За повторне порушення – на 400. У Берліні на кожному кроці – урни для собачих фекалій. Там же – пакетики і совочки. Не прибрав за чотирилапим – штраф 500 євро!

Тобто на Заході для власників тварин спочатку створюють умови, а потім вже застосовують покарання. В Україні ж вся відповідальність за чистоту вулиць від фекалій лягає на совість господарів собак. Тому, вирішення даної проблеми безпосередньо залежить від наших зусиль, яких, до речі, потрібно вже й не так багато: погодьтесь, виходячи на прогулянку із вихованцем, нескладно захопити із собою поліетиленові пакетики й потім викинути їх разом із екскрементами у найближчий сміттєвий бак. Також не варто забувати і про дегельмінтизацію – комплекс профілактичних та терапевтичних заходів, спрямованих на звільнення організму чотирилапих від гельмінтів. У такий спосіб Ви убезпечите оточуючих людей та тварин від величезних проблем у майбутньому.

Давайте разом наблизимося до європейського способу життя, виховавши хорошу звичку – поводитися цивілізовано! Тим паче, що місць для вигулу собак у нашому місті побільшало, адже у Жовтневому парку поблизу спортивного комплексу «Олімпія» функціонує перший у Чернівцях майданчик, облаштований спеціально для вигулу чотирилапих улюбленців. Користування ним – безкоштовне, від власника вимагається дотримання нескладних правил, зокрема й щодо прибирання за своїм вихованцем! Нагадуємо, що відкриття першого такого майданчика здійснено завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу в рамках реалізації проекту код MIS-ETC: 1537 «Захист кордонів від небезпек, що поширюються безпритульними тваринами».

peredplata