Як розподіляються кошти, які буковинці сплачують за газ

З 1 травня по 1 жовтня для всіх побутових споживачів газу держава встановила єдину ціну на блакитне палив0 – 7,188 гривні за 1 кубічний метр. Відтак, з кожного сплаченого буковинцями кубічного метру газу, держава та компанії, якими вона керує (НАК «Нафтогаз України», ДК «Укртрансгаз») отримують 6 гривень 43 копійки або 80,5% платежу. Решта суми, а саме 0,75 гривні у якості тарифу на постачання та транспортування газу розподільчими мережами отримає ПАТ «Чернівцігаз». Одержана частка жодним чином не є прибутком компанії, адже 99,8% коштів тарифної виручки під жорстким контролем Державного регулятора витрачається саме на забезпечення функціонування газових мереж краю. Про це інформує прес-служба ПАТ \”Чернівцігаз\”.

Ціна на природний газ складається з вартості природного газу, тарифів на його транспортування та постачання, цільової надбавки та ПДВ за ставкою. Вартість газу визначається та регулюється Урядом України. Тарифи на транспортування та постачання, що входять до ціни на газ, встановлюються НКРЕКП для кожного газового господарства окремо з огляду на виробничі потреби підприємства та його матеріально-технічну базу.

Тобто , кожні 7,188 гривні, які сплачують побутові споживачі Чернівецької області за кожен кубометр газу розподіляються наступним чином:

· власник газу НАК «Нафтогаз України» отримує 5,0283 гривні;
· до державного бюджету (податок на додану вартість і цільова надбавка) йде 1,3991 гривні.
· ДК «Укртрансгаз» (за послуги з транспортування магістральними газопроводами) одержує 0,0083 гривні.
· ПАТ «Чернівцігаз» (за послуги з постачання та транспортування газу розподільчими газопроводами) отримує 0,7523 гривні.

Найбільша частка – 70 %, йде на оплату вартості природного газу, як товару. Тоді як за послуги з доставки газу кінцевим споживачам розподільними мережами ПАТ «Чернівцігаз» отримує лише 10,5% від ціни газу у якості тарифної виручки.

Як розподіляються кошти, які буковинці сплачують за газ

Механізми розподілу тарифної виручки у відповідності до затвердженої НКРЕКП структури, є наступними: 68,1% отриманих тарифних коштів ПАТ «Чернівцігаз» спрямовує на компенсацію виробничо-технологічних втрат газу та забезпечення виробничої діяльності (закупівлю паливно-мастильних матеріалів, роботу аварійно-диспетчерських служб та служб, які щоденно виконують регламентні роботи на зовнішніх та внутрішньо будинкових газових мережах). Ще 20,2% відраховується на виплату заробітної плати працівників підприємства. 6,3% становлять капітальні інвестиції компанії у державні газові мережі. 5,2% витрачається на банківське обслуговування особових рахунків споживачів газу в АТ «Ощадбанк». Доля прибутку підприємства від тарифних надходжень складає 0,2%. Однак, зважаючи на економічну необґрунтованість встановлених тарифів, цей прибуток є цілком ілюзорними, адже тарифні надходження не покривають витрати компанії на забезпечення розподілу та постачання газу буковинцям.

«Підприємство існує за рахунок тарифу, який нам встановлює державний регулятор. Діючі тарифи тільки на 76 % покривають необхідні витрати компанії. Коливання вартості газу на тарифні надходження підприємства жодним чином не впливають, адже ми отримуємо визначену НКРЕКП незмінну частку в сумі 75 копійок від вартості 1 кубометра. За рахунок цієї частки виплачується заробітна плата робітникам, виконуються регламентні роботи на майже 9 тисячах кілометрів газових мереж, закуповуються матеріали та обладнання, безкоштовно встановлюються лічильники, проводяться ремонти, працюють абонслужби. Однак для стабільної роботи компанії цих коштів катастрофічно не вистачає», – зазначив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Нині клієнтами ПАТ «Чернівцігаз» є 226 тисяч сімей та 4,2 тисячі підприємств, установ і організацій Чернівецької області. За рахунок встановлених тарифів державним регулятором, компанія не може забезпечити гідний рівень оплати праці своїм працівникам, у повному обсязі виконати зобов’язання перед своїми клієнтами та утримувати 9 тисяч кілометрів газотранспортної системи краю в належному стані.

Загалом, згідно прогнозного балансу газу, українські споживачі за рік сплатять за газ 245 мільярдів гривень. З них 49% отримає НАК «Нафтогаз України», 4% ДК «Укртрансгаз». Найменший відсоток коштів від користувачів газу, в середньому біля 3%, надійде на рахунки газорозподільних підприємств (облгазів). І це при тому, що в облгазах працюють біля 75 тисяч осіб, які обслуговують майже 350 тисяч кілометрів газопроводів.

peredplata