Як буковинці будуть здійснюати права власності у багатоквартирному будинку

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 14.05.2015 N 417-VIII, яким визначаються особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулюються правові, організаційні та економічні відносини, пов\’язані з реалізацією прав та виконанням обов\’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.
Предметом регулювання цього Закону є відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов\’язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку.
Згідно із Законом спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.
Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.
Управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.
За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції – об\’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об\’єднань співвласників багатоквартирного будинку).
Наймачі, орендарі та інші користувачі квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку можуть брати участь в управлінні багатоквартирним будинком виключно за дорученням власників таких квартир та приміщень.
Також Законом передбачено, що до визначення співвласниками багатоквартирного будинку, в якому не створено об\’єднання співвласників, форми управління багатоквартирним будинком, але не більше одного року із дня набрання чинності цим Законом, послуги з утримання такого будинку надає суб\’єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у багатоквартирному будинку до набрання чинності цим Законом.
У разі якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об\’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, який проводиться в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, а договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.
Закон набирає чинності з 1 липня 2015 року.

Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata