В області активізувався процес добровільного об’єднання громад

22 червня Глибоцька селищна та Михайлівська сільська ради прийняли рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та затвердили план організаційних заходів щодо добровільного об’єднання територіальних громад цих населених пунктів в об’єднану громаду. Зазначене рішення було надіслане обласній державній адміністрації на розгляд щодо відповідності норм чинних законів та Конституції України. Після отримання висновку та прийняття остаточного рішення радами цих населених пунктів обласна рада розглядатиме на сесії питання про створення об’єднаної громади на базі сіл Михайлівка, Червона Діброва та селища Глибока. За умови прийняття позитивного рішення зазначена громада може стати першою утвореною відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».
21 травня Усть-Путильський сільський голова ініціював добровільне об’єднання територіальних громад. 24 травня на загальних зборах села підтримано звернення до Мариничівської та Дихтинецької сільських рад із пропозицією про добровільне об’єднання територіальних громад. Після вивчення перспектив щодо об’єднання громад на сесії Мариничівської сільської ради підтримано рішення щодо об’єднання з Усть-Путилою та визначено представників населеного пункту до складу робочої групи з підготовки проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад.Утворення робочої групи є початком процедури добровільного об’єднання територіальних громад. Відтепер цим двом сільським громадам залишилось пройти ще пів шляху до повноцінного об’єднання.
Великокучурівська, Тисівська та Снячівська сільські ради Сторожинецького району теж утворили спільну робочу групу із підготовки проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад, що теж можна вважати початком практичної процедури об’єднання.
Ситуацію з добровільним об’єднання громад коментує експерт Офісу реформ у Чернівецькій області Вікторія Чебан:
«Якщо розглядати безпосередній процес об’єднання територіальних громад, відповідно до того, як він прописаний в Законі України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», то умовно його (тобто, процес) можна розділити на дві частини.Перша: ініціювання об’єднання сільськими головами, депутатами сільських рад, органами самоорганізації населення чи в порядку місцевої ініціативи; громадське обговорення зазначеної ініціативи та винесення даного питання на наступній сесії сільської, селищної чи міської ради для прийняття рішення про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад та делегування представника до спільної робочої групи; надсилання пропозиції сільським, селищним чи міським головою після прийняття відповідною радою позитивного рішення сільському, селищному чи міському голові суміжної громади, який, в свою чергу, забезпечує громадське обговорення цієї пропозиції та виносить на сесію відповідної ради. У випадку, якщо рада суміжної громади підтримує таку пропозицію, то вона інформує про це ініціатора об’єднання та делегує представника до спільної робочої групи. Сільський, селищний чи міський голова, який ініціював це об’єднання, приймає рішення про створення спільної робочої групи та інформує про це обласну раду та обласну державну адміністрацію. Утворення спільної робочої групи з однакової кількості представників від кожної територіальної громади, що об’єднується, є початком процедури добровільного об’єднання. Саме на цьому етапі перебувають сільські ради сілУсть-Путила та МариничіПутильського району та сільські ради населених пунктів Великий Кучурів, Снячів та ТисовецьСторожинецького району.
Друга частина процесу об’єднання розпочинається із проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад, які готуються спільною робочою групою. Ці проекти рішень знову ж таки повинні пройти обов’язкове громадське обговорення та схвалення відповідними радами громад, які об’єднуються. Після цього ці проекти рішень відправляються обласним державним адміністраціям для надання висновку про їх відповідність законам та Конституції України. На цьому етапі перебувають Михайлівська сільська рада та Глибоцька селищна рада, які схвалили проект рішення про об’єднання територіальних громад смт. Глибока, сіл Михайлівка та Червона Діброва в одну об’єднану громаду із адміністративним центром у смт. Глибока».

Office reform CV

peredplata