Міський голова зупинив рішення сесії, яким льодовий майданчик вилучено із власності громади Чернівців

Міський голова Олексій Каспрук застосував право вето до рішення сесії міської ради, яким спортивна арена (льодовий майданчик) вилучена із власності територіальної громади. Звернуто увагу, що зазначене рішення сесії міської ради суперечить чинному законодавству та інтересам територіальної громади Чернівців, депутати його прийняли без врахування зауважень управління по фізичній культурі та спорту, департаменту економіки та фінансового управління міської ради. Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Відповідно до договору, укладеного у 2007 році між виконавчим комітетом міської ради, стадіоном СОУ “Буковина” та приватним підприємцем, який інвестував власні кошти в будівництво спортивної арени, останній зобов’язався цей об’єкт після вводу його в експлуатацію передати у власність територіальної громади міста.

Лише після оформлення права власності територіальної громади на цю споруду підприємець набував право отримати спортивну арену в оренду терміном не менше, ніж на 50 років, із зарахуванням суми понесених витрат при її будівництві в рахунок плати за право довгострокової оренди та орендної плати. Спортивна арена 29 грудня 2008 року була введена в експлуатацію.

У акті державної приймальної комісії зазначено, що власником спортивної арени є територіальна громада м. Чернівці. Чернівецьке комунальне обласне бюро технічної інвентаризації 26 лютого 2009 року зареєструвало право власності на відкриту спортивну арену з подвійним функціонуванням: взимку – льодовий майданчик, влітку – тенісні корти загальною площею 3488,20 кв.м (свідоцтво про право власності №001410 ).

Зазначені дії учасник Договору – підприємець не оскаржував. Таким чином, спортивна арена, розташована за адресою вул. О.Гузар,1, є частиною цілісного майнового комплексу КСОП «Буковина», власністю територіальної громади м. Чернівці. Прийняття рішення міської ради від 30.06.2015 року №1646 «Про викладення договору №2131-юр від 10.07.2007р. про спільну діяльність в новій редакції» передбачає вилучення цього майна із комунальної власності, що суперечить чинному законодавству та інтересам територіальної громади м. Чернівці.

Окрім цього, прийняття рішення спричинить можливість вилучення частини земельної ділянки у КСОП «Буковина», що призведе до розриву цілісного майнового комплексу КСОП «Буковина», ускладнить його використання, обслуговування та розвиток. Тому міський голова зупинив дію цього рішення сесії міської ради. Олексій Каспрук вважає, що законним варіантом вирішення питання, який відповідав би умовам Договору і не суперечив діючому законодавству, було б укладення договору позички (безоплатного користування) спортивної арени з подвійним функціонуванням: взимку – льодовий майданчик, влітку – тенісні корти на вул.О.Гузар,1 строком не менше, ніж на 49 років, зі всіма обумовленими в договорі застереженнями щодо гарантій майнових прав інвестора – Польового П.Ю., як це неодноразово своїм рішенням пропонували виконавчий комітет та Чернівецька міська рада. Повторно розглянути зазначене рішення депутати зможуть на позачерговій сесії міської ради, яка скликається 7 липня о 10.00 ранку.

Перед тим, як застосувати право вето, міський голова Олексій Каспрук за участю підприємця – інвестора спорудження льодового майданчика провів консультаційну зустріч з представниками спортивної громадськості Чернівців. Він зазначив, що головним завданням є збереження для громади цієї спортивної споруди, її подальше використання за цільовим призначенням та забезпечення захисту прав підприємця-інвестора, створення для нього таких умов, які дозволять йому і надалі розвивати цей соціально спрямований бізнес. Олексій Каспрук висловив переконання, що для досягнення цієї мети спільно з підприємцем буде знайдено механізм, який відповідатиме діючому законодавству.

peredplata