В Чернівцях перший власник елітної автівки вже сплатив транспортний податок

Нагадаємо, що відповідно до норм Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року №71-VIII в Україні запроваджено податок на майно, у складі якого передбачено транспортний податок. Про це повідомляє сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях.

«Загалом власники 125 легкових авто сплатять до місцевої скарбниці Чернівців 2,8 мільйона гривень транспортного податку», – зазначив начальник відділу адміністрування майнових податків Степан Германюк. «Оподатковуються тiльки легковi автомобiлi, якi експлуатували до 5 рокiв i об\’єм цилiндрiв двигуна яких понад 3000 куб. см. За кожен такий легковий автомобiль власниковi доведеться щороку сплачувати податок у розмiрi
25 тисяч гривень за умови володiння цим авто цiлий рiк або 2083 гривнi за один мiсяць.
Для нового власника податок нараховується з мiсяця, коли до нього перейшло право власностi. Але навiть якщо автомобiль було придбано наприкiнцi мiсяця, доведеться сплачувати податок як за повний мiсяць володiння. Якщо машинi бiльш як 5 рокiв, то платити податок не потрiбно», – зауважив посадовець.

До 1-го липня поточного року власники елітних автомобілів вже отримали податкові повідомлення – рішення про сплату транспортного податку та відповідні платіжні реквізити. Фізичні особи зобов\’язані сплатити податок протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Згiдно з нормами Податкового кодексу, на суму податкового боргу пiсля закiнчення встановлених ПКУ строкiв погашення узгодженого грошового зобов\’язання нараховується пеня в розмiрi 120% рiчних облiкової ставки НБУ. Якщо взяти нинiшню ставку НБУ 30%, то 120% вiд 30% – це 36% (за повний рiк прострочення). Крiм того, нараховується на суму узгодженого зобов\’язання (а воно є узгодженим, якщо не оскаржується або не було оскаржене) штраф у розмiрi 10% (якщо прострочення до 30 календарних днiв), 20% (бiльш як 30 днiв). Неважко пiдрахувати: розмiр штрафних санкцiй у разi несплати податку становитиме 9 тисяч гривень.

peredplata