У цьому році на Буковині винесено 20 вироків суду, державі повернуто понад 10 мільйонів гривень

На виконання поставлених Президентом України завдань Управлінням Служби безпеки України в Чернівецькій області активізовано заходи з протидії протиправним посяганням у сфері державної безпеки.

Спецпідрозділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю затримано «на гарячому» заступника голови Апеляційного суду Чернівецької області, яка вимагала від одного із суддів неправомірну вигоду в розмірі 15 тисяч доларів США за вирішення з правоохоронними органами питання про невнесення стосовно нього відомостей до ЄРДР. Про це повідомляє прес-служба УСБУ в Чернівецькій області.

Викрито факт вимагання начальником Чернівецького прикордонного загону та його заступником від підлеглих 25 тисяч євро за непритягнення їх до відповідальності за допущені порушення правил несення прикордонної служби.

Серед інших зловмисників – керівник структурного підрозділу Державної фіскальної служби України, начальник сектора районного відділу міліції, провідний спеціаліст одного із райвійськкоматів. Задокументовано два випадки втягування в корупційну діяльність співробітників митних органів, котрі сприяли незаконному переміщенню через державний кордон України транспортних засобів.

Затримано одну з найбільших в цьому році партій контрафактних тютюнових виробів у кількості 8 тисяч пачок, які планувалося незаконно вивезти за межі України.

За вказаними фактами здійснюється досудове розслідування (всього за матеріалами спецпідрозділу зареєстровано 46 кримінальних проваджень, винесено 20 вироків суду, складено 17 адміністративних протоколів про корупційні діяння держслужбовців та осіб, уповноважених на виконання функцій держави).

Під час захисту економічних інтересів держави слідчими Управління розпочато кримінальне провадження за фактом матеріального забезпечення терористичної діяльності шляхом незаконного вивезення вугілля з підконтрольних т.зв. \”ДНР\\ЛНР\” територій через зону проведення АТО (за попередньою оцінкою, вартість разової оборудки сягала 10 млн. грн.).

За матеріалами Управління також проводиться досудове розслідування незаконного видобутку на промисловій основі гравійно-піщаної суміші та її безоблікової реалізації населенню і суб’єктам господарювання (попередньо суму збитків оцінено в 6 мільйонів гривень).

Разом з цим, не допущено укладання державними установами 4-х збиткових угод на загальну суму понад 14 млн. грн.
Повернуто до державного сектора економіки фінансово-матеріальних цінностей на суму 9,1 млн. грн., коштів до державного бюджету на суму 409 тис. грн., валютної виручки із-за кордону на суму 535 тис. грн., а також вилучено предметів контрабанди та порушень митних правил на суму понад 1,3 млн. грн.

Щодо захисту інформаційних ресурсів держави: то припинено діяльність зловмисників, які розповсюджували через соціальні мережі матеріали сепаратистського характеру. Слідчими Управління проводиться досудове розслідування за фактом створення терористичної організації громадянкою України, котра через зареєстровані в соціальній мережі електронні сторінки умисно розповсюджувала інформаційні матеріали щодо діяльності «ДНР» із закликами про вчинення збройного опору українській владі, розпалювання ненависті й ворожнечі.

За поширення інформації із закликами щодо порушення територіальної цілісності України заборонено в’їзд в Україну 11 іноземцям, видворено – 14.

Локалізовано передумови до виникнення надзвичайних ситуацій у регіоні, техногенних аварій та катастроф на об\’єктах транспорту, енергетики, житлово-комунального господарства тощо.

Керівництвом Управління розглянуто 141 письмову заяву громадян, прийнято 104 відвідувача. Для оперативного реагування на звернення по лінії боротьби з корупцією і організованою злочинністю цілодобово діє «телефон довіри» (54-02-04).

peredplata