За кого голосуватимуть буковинці (результати соціологічного дослідження)

За кого голосуватимуть буковинці (результати соціологічного дослідження)Наближаються місцеві вибори і час робити підсумки того, як працювали партії, їх представники, депутати різних рівнів, які обирались у області та м.Чернівці. Як кажуть, «курчат рахують по осені», як і зібраний врожай. Що ж ми сьогодні маємо? Як себе зарекомендували партії та народні обранці, які на парламентських виборах обіцяли народу «молочні ріки та чисельні береги», велике благополуччя?

З метою оцінки населенням діяльності влади, партій, депутатів та соціальних інститутів соціологічна лабораторія та Центр соціологічних досліджень Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича провели соціологічне опитування населення м. Чернівці.

Опитування проводилось у рамках соціологічної практики яка проводилась під керівництвом кандидата соціологічних наук, асистента кафедри соціології Пержуна В.В. з 7 по 17 липня 2015 року. Опитування здійснювали студенти третього курсу спеціальності «Соціологія», результати досліджень оброблялись та описувались асистентами кафедри соціології Якимчуком О.В. і Ткачуком Ю.С. та лаборантом соціологічної лабораторії Бочулинським С.С.
Було опитано 490 респондентів віком від 18 років за вибіркою, що репрезентує доросле населення міста за основними соціально-демографічними показниками.
Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Слід зазначити, що рівень довіри до органів влади та соціальних інститутів, політиків і державних високопосадовців бажає кращого. Так громадяни України проявляють низький рівень довіри за десятибальною шкалою (від 1 до 10) в діапазоні від 1 до 4 балів: Президенту України, уряду України, Верховній Раді України, політичним партіям, органам внутрішніх справ, прокуратурі, судам.

Дещо вищий рівень довіри (в діапазоні від 2 до 5 балів) мають: ЗМІ, податкова інспекція, СБУ.
Найвищий рівень довіри (в діапазоні від 4 до 8 балів) є до наступних інституцій:Церкви та духовенства, ЗСУ.

Низький рівень довіри спостерігається в очільників владних структур та місцевих урядовців. Респонденти оцінили діяльність П.Порошенка, А.Яценюка, В.Гройсмана, О.Фищука, М.Гайнічеру, О.Каспрука в діапазоні лише від 1 до 5 балів.

Громадяни міста дуже низько оцінюють різноманітні зміни в Україні. До прикладу, 85,7% громадян не підтримують політику уряду щодо реформування ЖКГ і підвищення комунальних послуг. Більша половина опитаних (55,3%) вважає, що громадський тиск здатен очистити владу від корупціонерів та аморальних людей.

Цікавим є те, що впливає на погляди електорату при обранні тієї чи іншої партії та її представників. Як свідчать результати дослідження, при обранні депутата до місцевих органів влади більшість респондентів (45,9%) будуть звертати увагу на те, що кандидат зробив дня них або інших людей.
Так, 25,7% опитаних вважають, що важливою є активність кандидата в окрузі та фінансова допомога тощо. Опитані заявили, що найбільше впливає на їх вибір певного депутата: 1) трудовий колектив (88,4%); 2) реклама (78,2%); 3) друзі та знайомі (60,2%); 4) родина (58,6%); 5) ЗМІ (56,5%). Як бачимо, основний вплив йде з боку колективу, у якому працює дана людина, реклами, друзів та знайомих. Не високим є показник впливу ЗМІ на вибір респондента.

Якщо б найближчої неділі відбулися вибори до місцевих рад України, то 32% громадян взяли б участь у виборах, 35,5% – напевне б взяли участь, 18,2% – ймовірно не підуть на вибори і 11,4% респондентів не пішли б на вибори.

Серед громадян України, які візьмуть участь у виборах електоральні орієнтації щодо політичних партій розподіл симпатій виглядає так: 1) Блок П.Порошенка – 10,8%, 2) Батьківщина – 8,8%, 3) Народний фронт – 8,4%,
4) Самопоміч – 6,9%, 5) Правий сектор – 4,5%, 6) Свобода – 4,1%.

Варто зауважити, що 63,9% опитаних при виборі партії на місцевих виборах будуть звертати увагу на людей, які представляють цю партію, 27,8% опитаних – на назву партії та прізвища керівників цієї партії.

Ряд представників партій обирались у Верховну Раду від області та міста по мажоритарному округу та по списку партій. На жаль, за такий короткий період вони не змогли підвищити свій рейтинг і мають не високі результати. Респонденти їхню діяльність оцінили так: Микола Федорук – 30%; Михайло Папієв – 14,7%; Максим Бурбак – 13,3%; Оксана Продан – 12,7%.

Таких депутатів як Іван Рибак, Григорій Тіміш, Віктор Король, Марія Матіос, Михайло Гаврилюк, Іван Мирний більша половина респондентів не знають і не чули про них.

Характерно, що населення міста за низькими показниками оцінює соціально-економічне становище у країні та регіоні. Серед опитаних громадян 32,4% вказали про дуже низький рівень нинішнього соціально-економічного становища в країні і регіоні та майже половина 49,8% зазначили про низький рівень і тільки 11% респондентів оцінили ситуацію як стабільну.

Результати соціологічного дослідження викликають певні роздуми. Вони свідчать як про не високу ефективність діяльності депутатів Верховної ради, місцевих органів самоврядування, особливо ЖКГ та ряду соціальних інститутів. До виборів ще є час. Та і в України не має часу на роздуми. Потрібні серйозні реформи та суспільні трансформації.
Професор, зав. кафедри соціології ЧНУ Докаш В.І.

peredplata