«У «безкондукторних» чернівецьких тролейбусах не видають квитки!»

Народна трибуна
Крик душі

«Останнім часом звернули увагу, що вечорами в чернівецьких тролейбусах 2-го, 4-го та 1-го маршрутів, якими доводиться користуватися, після 18-ї години пасажирам вже не видають разових проїзних квитків, а запитати, власне, нікого – у салонах на звичному місці кондуктора у цей час чомусь нікого немає, – крик душі Оксани Іванческул, Андрія Сарахмана, Василя Бураковського, Валерії Гончарової, Марії Клим та ін. – всього 11 підписів. – Водії у вечірні години запускають людей до салону через передні двері, задніх при цьому не відчиняють. Тож гроші, зрозуміло, вони збирають досить таки справно. Коли ж пасажири якось поцікавились причиною відсутності квитків, водій обурився: мовляв, будьте вдячними, що не платите по 3 гривні за маршрутку. То що ж це у Чернівцях відбувається: водії вже «приватизували» комунальний транспорт у вечірні години та працюють винятково на власну кишеню, чи цьому є якесь логічне пояснення? Адже, не приведи, Боже, якоїсь нестандартної ситуації на дорозі – як людям довести, що їхали саме цим транспортним засобом?»

Писк влади
За словами начальника служби кондукторів Чернівецького тролейбусного управління Валентини Вікторівни Припузової, у такому режимі працюють водії названих маршрутів з 26-го травня цього року. Спочатку його було запроваджено на 2-му та 4-му маршрутах, а згодом – і на 1-му. Пов’язане нововведення з тим, що у вечірні години, як і у вранішні, різко зменшується пасажиропотік (його досліджували на підприємстві у лютому-березні цього року), тож виплачувати зарплатню кондукторам за таких умов підприємству не вигідно. Оскільки водії добровільно погодилися працювати за умови відсутності кондукторів, на підприємстві видано й відповідний наказ з цього приводу.

Стосовно ж невидачі квитків – таких скарг до керівництва тролейбусного управління не надходило. Адже всі водії таких маршрутів отримують разові проїзні і зобов’язані видавати їх пасажирам. Коли закінчується зміна, вони здають виручені кошти та квитки, що залишилися, до каси підприємства. Саме тому пасажири вечірніх маршрутів мають законне право вимагати разові проїзні квитки.


Наталія Брянська

peredplata