80% буковинців вважають себе бідними

80% буковинців вважають себе біднимиГоловним управлінням статистики у Чернівецькій області в рамках постійного вибіркового обстеження умов життя домогосподарств проведено опитування населення щодо самооцінки рівня своїх доходів у 2014 році.

Для дослідження питань суб’єктивної бідності та соціальної самоідентифікації домогосподарствам було запропоновано визначити, до якого класу за оцінкою матеріального добробуту вони себе відносять. За результатами опитування 79,4% респондентів віднесли себе до бідних, 20,1% – до небідних, але ще не представників середнього класу, частка респондентів, які віднесли себе до представників середнього класу становила 0,5%, і жоден з респондентів, не вважав себе заможним.

У ході опитування, домогосподарствам було запропоновано вказати, яка сума грошей необхідна в середньому кожній особі на місяць, щоб не відчувати себе бідними. Найбільша частка домогосподарств, як в області, так і по Україні в цілому, вказала дохід у розмірі 2300,1–3100 грн. Цю суму зазначило 40% домогосподарств області.

Для дослідження критеріїв визначення середнього класу, як основи стабільного розвитку суспільства, респондентам запропонували визначити розмір середньодушового грошового доходу на місяць, який за їхньою думкою відповідає мінімальній межі майнового становища середнього класу. Найбільша частка опитаних вказала дохід в межах 8000,1–10000 грн. на місяць (майже кожне третє домогосподарство Буковини).

peredplata