Рятувальники Буковини привітали вихованців військово-спортивного ліцею-інтернату з Днем знань

1 вересня в Чернівецькій області пройшли урочистості з нагоди святкування Дня знань. В цей день, діти, відпочивши та набравшись сил за час літніх канікул, сідають за парти та вирушають у цікаву та пізнавальну мандрівку світом нових знань. До привітання дітей з нагоди Дня знань долучилися і працівники Управління ДСНС України у Чернівецькій області. Зокрема, в обласному центрі рятувальники завітали до Чернівецького військово-спортивного ліцею-інтернату.
Самі урочистості розпочалися з підняття Державного Прапору України. У своєму вітальному слові директор навчального закладу Сергій Стукало привітав ліцеїстів з початком нового навчального року та побажав дітям сил та натхнення для досягнення нових вершин. «В час, коли Україна відстоює власну незалежність у боротьбі з підступним ворогом, саме виховання патріотизму та любові до Батьківщини є головним завданням всіх вчителів та вихователів» – сказав Сергій Стукало.
По завершенню урочистої лінійки, для вихованців ліцею було організовано теоретично-практичні заняття. Для їхнього проведення до закладу прибули фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС та рятувальники Державної пожежно-рятувальної частини № 1 Чернівців. Окрім цього, на заході були присутні і працівники НДЕКЦ при УМВС у Чернівецькій області та Чернівецького прикордонного загону. Рятувальники організували показ пожежно-рятувальної техніки, яка залучається до ліквідації надзвичайних подій різного характеру. Наприклад, чимало дітей зацікавилися бойовим одягом вогнеборців, зокрема вихованців ліцею цікавило «яку температуру вони можуть витримати». Рятувальники детально відповідали дітям на всі запитання та розповідали про призначення кожного інструменту рятувальників. В свою чергу, піротехніки продемонстрували ліцеїстам зразки вибухонебезпечних предметів часів минулих світових війн, які і понині знаходять в Чернівецькій області. Рятувальники звернули увагу дітей на те, що через певні причини вибухонебезпечний предмет не спрацював, однак іноді достатньо найменшого дотику, щоб стався вибух. Тому у разі виявлення підозрілого предмету потрібно дотримуватися правил безпеки. «Останнім часом в Чернівецькій області почастішали випадки знаходження підозрілих предметів в людних місцях. На щастя, усі ці предмети не становили загрози життю та здоров’ю людей, проте ніколи не можна легковажно ставитися до таких подій. Завжди повідомляйте про підозрілий предмет за номерами 101 або 102» – говорили фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС. Під час показових занять, рятувальники нагадували всім дітям про важливість повсякденного дотримання правил безпеки, вручили листівки та пам’ятки дирекції ліцею-інтернату для подальшого їхнього користування в ході навчального процесу.
По завершенню показової частини святкового заходу, усі діти змогли відчути себе справжніми рятувальниками. Так, ліцеїсти із захопленням приміряли бойовий одяг вогнеборців, при цьому, найбільше дітей зацікавив тепловідбивний костюм. Кожен бажаючий міг самостійно подати воду з пожежного рукава для ліквідації умовної пожежі, вдягнути апарати захисту органів дихання, спробувати розрізати метал за допомогою гідравлічного інструменту, скористатися металошукачем для пошуку вибухонебезпечних предметів, вдягнути бронежилет та каску піротехніків.
«Кожна дитина сьогодні отримала не лише корисні знання, а й чимало позитивних емоцій. Відрадно бачити, що серед ліцеїстів є і діти-переселенці, які лише нещодавно прибули в Чернівецьку область для проживання, а вже стали учасниками нашої великої сім’ї. Ми щиро дякуємо всім учасникам за цікаве та весело проведене свято та радо чекаємо в гості у майбутньому» – зазначив заступник директора Василь Шило.
Рятувальники Буковини привітали вихованців військово-спортивного ліцею-інтернату з Днем знань
Рятувальники Буковини привітали вихованців військово-спортивного ліцею-інтернату з Днем знань
Рятувальники Буковини привітали вихованців військово-спортивного ліцею-інтернату з Днем знань
Рятувальники Буковини привітали вихованців військово-спортивного ліцею-інтернату з Днем знань
Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata