Населенню готують нові тарифи на оплату холодної води

Населенню готують нові тарифи на оплату холодної води
У Національній комісії регулювання сфери комунальних послуг готують новий механізм тарифоутворення на послуги холодного водопостачання.

Уже з 2012 року вартість води для різних категорій населення буде залежати від обсягу її споживання, повідомляє \”Комерсант-Україна\”.

П\’ята категорія, тимчасова, об\’єднає споживачів, які платять за воду за нормативами чи показниками будинкового лічильника. Перші чотири – за приладами обліку в квартирах.

\”Введення блокової системи тарифоутворення дозволить регулятору відмовитися від розподілу споживачів на побутові й непобутові категорії\”, – сказали газеті в комісії.

Перший блок тарифу буде стосуватися громадян, які щомісяця споживають до 2 кубометрів холодної води.

\”Вартість кубометра складе 1,5 грн і буде однаковою для всієї країни. Ця ціна соціально спрямована, оскільки враховує інтереси незаможних громадян\”, – пояснив радник голови Нацкомпослуг з економічних питань Дмитро Арлачев.

На долю цих абонентів припадає всього 3% обсягу води.

Далі ціни на водопостачання будуть рости зі збільшенням обсягу споживання на 4 кубометри.

\”Ми обговорюємо критерії для визначення ціни за кубічний метр у рамках певних блоків: чи будуть вони єдиними для всіх чи ні, чи будуть установлені коефіцієнти для маловодних і промислових регіонів\”, – уточнив Арлачев.

Різниця в ціні на воду між другим (2-6 кубометрів; 8% споживаної води) і третім (6-10 кубометрів; 18%) блоками може скласти 40%, а ті, хто споживає понад 10 кубометрів (71%), будуть переплачувати ще 20-25%.

Громадяни, квартири яких не оснащені лічильниками, будуть платити за нормативом на 5-10% дорожче, ніж у четвертій категорії. Система розрахунків тарифу буде складною.

\”Якщо людей споживає 15 кубів, то перші 2 куби вона оплатить за фіксованою ціною, а кожні наступні 4 куби – за тарифами для кожного блоку\”, – зазначив Арлачев.

У комісії ще не називають конкретної вартості води для споживачів без лічильника, але упевнені, що люди почнуть масово встановлювати прилади обліку й різко економити на них.

\”Згодом у нас не залишиться споживачів, які платять за воду за нормативами. У громадян з\’явиться економічний стимул не збільшувати обсяг споживання і якомога довше перебувати в рамках другого й третього блоку\”, – вважає Арлачев.

За його словами, на 1 липня системами обліку оснащено 27,6%, або 52,4 тис. будинків із 189,7 тис.

\”Таку систему ми плануємо ввести в дію для споживачів уже в наступному році, а до 2013 року ввести для ліцензіатів методику тарифоутворення, при якій виторг підприємства не буде залежати від обсягу поставки\”, – зазначив він.

У водопостачальних підприємствах говорять про недостатні запаси питної води й необхідність стимулювати її економію.

Джерело

peredplata