Казну наповнили понад півтора мільйони «водних» гривень

Цього року надходження по рентній платі за спеціальне використання води у Чернівцях склали 1526,6 тис. грн. Станом на 01.09.2015 р. кількість платників рентної плати за воду складає 569 суб\’єктів господарювання.

Наразі положеннями Податкового кодексу України (стаття 255) встановлено дві основні категорії платників рентної плати за спеціальне використання води. Перша категорія (первинні водокористувачі) – це суб’єкти господарювання, які безпосередньо здійснюють забір води з водних об’єктів чи надр, та в подальшому використовують таку воду, як для власної господарської діяльності, так й для постачання води іншим (вторинним) водокористувачам. Друга категорія (вторинні водокористувачі) – це суб’єкти господарювання, які отримали воду від постачальників (первинних водокористувачів) та використовують її у господарській діяльності.

Не є платниками плати за воду суб’єкти господарювання, які використовують воду виключно для питних та санітарно-гігієнічних потреб. Крім того, платниками плати за воду є підприємства, які використовують воду без її фактичного вилучення з водних об’єктів для потреб гідроенергетики, водного транспорту та рибальства.

Рентна плата за спеціальне використання води (у випадку її забору з водойм чи надр) обчислюється, виходячи з фактичного обсягу води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Нормами Податкового кодексу передбачено, що за обсяги води, яка передається водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з ними договору на поставку води, рентна плата обчислюється та сплачується таким постачальником. Отже, суб’єкт господарювання, який має дозвіл на спеціальне водокористування (або договір на поставку води з водокористувачем-постачальником) у разі передання у користування на підставі договору оренди приміщень іншому суб’єкту господарювання є платником рентної плати за весь обсяг фактично використаної води, у тому числі води, використаної орендарем.

У разі отримання орендарем окремого дозволу на спец водокористування чи укладання окремого договору на поставку води, рентна плата обчислюється та сплачується безпосередньо орендарем. Якщо ж орендар самостійно уклав договір на поставку води з водопостачальником, але використовує воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, то він не є платником рентної плати.

peredplata