Законодавчо врегульоване питання оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних

На сьогодні Україна займає 87 місце в світі за рівнем розвитку електронного урядування. Саме електронне урядування покликано забезпечити нову якість обслуговування громадян та бізнесу зі сторони держави та нову ефективність роботи державних установ за рахунок запровадження міжвідомчої електронної взаємодії, відкриття доступу до державних інформаційних ресурсів, запровадження електронних форм взаємодії суб’єктів звернення та суб’єктів надання адміністративних послуг, що вже десятиліттями діє в Європі.
Уряд прийняв постанову від 21.10.2015 № 835 \”Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних\”, згідно з якою відкривається понад 300 першочергових наборів даних, багато з яких є повноцінними реєстрами.
Згідно з повідомленням, всі відкриті дані будуть найближчим часом розміщені на Національному порталі відкритих даних data.gov.ua.
В тому числі, на порталі будуть оприлюднені: нормативно-правова база України, реєстр юросіб та ФОП, реєстр адміністративно-територіального устрою, реєстр патентів України, реєстр медичних засобів та цін на медичні засоби, фінансові плани держпідприємств, єдиний реєстр спортивних споруд, кадастр родовищ та проявів корисних копалин України.
Цей перелік буде регулярно доповнюватися новими наборами даних, виходячи з суспільного попиту та ініціативи державних органів.
Зокрема, наразі продовжується розробка програмних засобів для надання можливості отримувати інформацію з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, в електронній формі в режимі реального часу.
Створення та забезпечення функціонування єдиного державного веб-порталу відкритих даних здійснюється Державним агентством з питань електронного урядування. На сьогодні тестова версія веб-порталу доступна за адресою http://data.gov.ua. Також, Агентство має забезпечити проведення із залученням інститутів громадянського суспільства та представників громадськості періодичного моніторингу стану оприлюднення та оновлення наборів даних із наступною публікацією його результатів на єдиному державному веб-порталі.
Розвиток відкритих державних даних – це не лише підвищення відкритості та прозорості органів влади, а й шлях до розвитку потужної індустрії. Відкриті державні дані по всьому світу сьогодні стають важливим джерелом для розвитку інноваційного, середнього та малого бізнесу. Саме на базі державних даних, що стали відкритими, реалізуються успішні соціально-важливі та комерційні проекти, оборот яких в ЄС складає сотні мільйонів євро на рік.
Нагадаємо, що згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» відкриті дані – це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання. Відкриті дані є дозволеними для їх подальшого вільного використання та поширення. Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації.

Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata