Будні Чернівців в небуденних фотознімках

Будні Чернівців в небуденних фотознімкахВ галереї \”SweetART\” презентували виставку чернівецьких фотохудожників – т.зв. \”Групи чотирьох\”: Бориса Савельєва, В’ячеслава Тарновецького та Сергія Лопатюка, а також москвича Олександра Слюсарева.

Присутньому на виставці автору, всесвітньо відомому фотографу Борису Савєльєву, іноді закидають, що він у своїх знімках показує \”буденщину\” та \”дрібниці\”. Проте митець залишається незворушним. \”Бог – в деталях\”, говорить він.

На фотографіях авторів – радянські Чернівці: в об\’єктив потрапили звичайні люди, побутові сцени, які може побачити кожен, просто вийшовши на вулицю. Фотограф одного із чернівецьких видань Ігор Константинюк, який відвідав презентацію, каже, що саме цим йому і подобаються знімки – реакцією глядачів:

– Вони стоять, розглядають фото і в їхніх очах читається \”Я ж це бачив мільйон разів! В чому ж загадка?\”… І в кожній з робіт відчувається динаміка. Навіть якщо вона залишається за кадром.

Презентацію відвідало чимало місцевих фотографів-початківців. Кажуть, роботи, побачені на виставці, надихають їх та відкривають щось нове.

– Найбільше мене вразили кольорові фото Бориса Савєльєва. Знімати такі вражаючі кадри в кольорі – це найвищий рівень фотомистецтва, – ділиться своїми враженнями фотограф Олег Михайлецький.

На виставці глядачі мали змогу співставити та порівняти роботи усіх чотирьох фотографів. Відвідувач виставки Ілля каже, що його найулюбленішим автором з-поміж усіх є В\’ячеслав Тарновецький. Хлопець виділяє Тарновецького не лише з-поміж вітчизняних, а й з-поміж фотографів зі світовим ім\’ям, ставлячи його в один ряд з \”батьком\” фоторепортажу французом Анрі Картье-Брессоном.
– Цінність фото – у вмінні зловити момент, при цьому досконало вибудувавши композицію. І на мою думку, в цьому відношенні Тарновецький є одним із найкращих, говорить Ілля.

Далеким від світу фотографії відвідувачам виставка теж припала до душі, адже вони мали змогу побачити життя людей в радянських Чернівцях, їхній побут та емоції. Зокрема на знімках можна побачити такі архаїчні речі як цигаркові кіоски та т.зв. \”біржу музикантів\”, які у 80-90 рр. збиралися на початку Кобилянської.

Усі бажаючі мають змогу проглянути виставку та скласти свою думку про творчість мистецького об\’єднання чернівецьких фотографів \”Група Чотирьох\”, завітавши в галерею \”SweetART\” – виставка експонуватиметься до 13 грудня.

Надія Руснак

peredplata