Чернівецькі крутелики \”оподаткувалися\” на 3 мільйони гривень

Внесок заможних чернівчан до бюджету склав майже 3 млн. грн.

Оподаткування майна у багатьох країнах світу має потужний фіскальний потенціал, реалізація якого забезпечує наповнення місцевих бюджетів на необхідному місцевим громадам рівні. В Україні зроблені перші кроки до введення, так званого податку на розкіш, – запровадження транспортного податку та оподаткування нежитлової нерухомості.
Як розповів начальник відділу адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернівцях Степан Германюк: «упродовж цього року власники автомобілів об\’ємом двигуна понад 3000 куб. см та терміном використання менше 5 років перерахували до місцевого бюджету понад 1,6 млн. грн. транспортного податку, а за нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки власники таких об’єктів сплатили до місцевого бюджету більше 1,2 млн. грн.».
«Фізичні особи – власники елітних авто за підсумками одинадцяти місяців цього року поповнили міську казну на понад 1,4 млн. грн., що більш, ніж у 6 разів перевищує внесок платників – юридичних осіб. А от з податком на нерухомість пропорція зовсім інша,- громадяни сплатили до місцевого кошика 350,0 тис. грн., що майже у 2,5 рази менше внеску за майно юридичних осіб»,- повідомив Степан Юліанович.
Це пояснюється не відсутністю у громадян об’єктів оподаткування, а тим, що з 1 січня 2015 року юридичні особи сплачують як за житлову, так і за нежитлову нерухомість, тоді як фізичні особи будуть сплачувати за нежитлову нерухомість лише у 2016 році.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що у 2016 році місцеві податки і збори (в т.ч. податок на нерухомість та транспорт) на території м. Чернівців справлятимуться відповідно до рішення Чернівецької міської ради №1635 від 25.06.2015р
Джерело: Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata