На Кіцманщині рятувальники та волонтери навчали дітей правилам безпеки

15 грудня в загальноосвітній школі села Мамаївці Кіцманського району пройшла акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти». Її проведення стало можливим завдяки спільній співпраці працівників Управління ДСНС України у Чернівецькій області, Чернівецьких обласних організацій Добровільного пожежного товариства та Товариства Червоного Хреста України. Даний захід проводився для того, щоб навчити дітей правилам безпеки, дотримання яких дозволить не допустити виникнення з ними нещасних випадків.
В ході акції організатори проводили з дітьми роз’яснювальну роботу щодо важливості дотримання правил безпеки в повсякденному житті. На початку заходу рятувальники розповіли про ті надзвичайні події, до ліквідації яких залучалися пожежно-рятувальні підрозділи Управління ДСНС. Також дітям були показані спеціальні відеоролики, які відображали до чого може призвести нехтування правилами безпеки та з якими труднощами зустрічаються рятувальники під час ліквідації різних надзвичайних подій. «Саме тому потрібно дотримуватися даних правил, щоб не допустити трагедії. Пам’ятайте про це та нагадуйте про важливість дотримання правил безпеки всім своїм друзям» – звернулися рятувальники до школярів.
По завершенню теоретичної частини заходу на території школи були організовані практичні відпрацювання та показові виступи. Наприклад, фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС продемонстрували всім присутнім своє обладнання для виконання завдань за призначенням та зразки вибухонебезпечних предметів, які знаходять на території краю. Також рятувальники розповідали як діяти при пожежі і показали бойовий одяг рятувальників та спеціальне обладнання вогнеборців, для чого на територію школи прибув пожежний автомобіль.
Фахівці Чернівецької обласної організації Товариства Червоного Хреста України детально розповіли дітям про правильне надання першої домедичної допомоги, оскільки це може врятувати життя людині до прибуття медиків. Дітлахів навчали, що робити якщо людина втратила свідомість чи багато крові, як правильно провести непрямий масаж серця та штучне дихання, як надати допомогу при опіках та травмах.
Окрім цього, школярів навчали правильному користуванню вогнегасниками. Для цього представники Чернівецької обласної організації Добровільного пожежного товариства України розповіли дітям про їхні види та характеристики, показали як правильно користуватися вогнегасниками. Дітям повідомили, що такі знання є необхідними для всіх людей, тому що первинні засоби пожежогасіння дозволять ліквідувати пожежу, якщо її виявлено на початковій стадії горіння.
Щоб учні краще запам’ятали всю прослухану інформацію, для них були організовані практичні заняття. Усі школярі були поділені на команди, які змагалися у правильності дій під час різних умовних надзвичайних подій. Так, школярі змагалися у наданні першої медичної допомоги потерпілому, у розгортанні пожежних рукавів та вдяганні бойового одягу рятувальників на швидкість, а за допомогою вогнегасника та пожежного рукава намагалися ліквідувати умовну пожежу. Усі школярі старалися якнайшвидше виконати поставлені перед ними завдання та допомогти своїй команді здобути перемогу в естафеті.
По завершенню змагань усі команди були відзначені грамотами та нагороджені пам’ятними подарунками. Вчителям школи організатори заходу вручили листівки та буклети з правилами безпеки для подальшого їхнього використання в навчальному процесі. Всі діти залишилися дуже задоволеними від цікаво проведеного часу. «Ми весело провели свій час та вивчили багато корисної інформації, яка обов’язково знадобиться нам в майбутньому» – поділився враженням від заходу десятикласник Олександр.
«Ми приділяємо дуже важливе значення роботі з підростаючим поколінням, а проведення таких показових виступів дозволить виховати у дітей культуру безпечної поведінки, яка, в свою чергу, дозволить запобігти нещасним випадкам з нашими дітьми» – сказав Голова Чернівецької обласної організації Добровільного пожежного товариства України у Чернівецькій області Олександр Чебан.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata