Матеріальна допомога від профспілки до 1710 гривень – без податків

Профспілка як податковий агент зобов’язана утримувати й сплачувати податок на доходи з виплат і відшкодувань членам профспілки (пп.168.1.1 Податкового кодексу України), – повідомляють фахівці ГУ ДФС у Волинській області.

Однак, пп.165.1.47 Податкового кодексу України дозволяє не утримувати податку з виплат і відшкодувань членам профспілки, але до певної межі (у 2015 році – 1710 грн) стосовно кожної окремої особи в розрахунку на рік. Суму перевищення оподатковують як додаткове благо за ставками 15 % (20%).

У розділі І розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковану суму фіксують з ознакою доходу «167», а оподатковану (суму перевищення) – з ознакою «126».
Окрім того, з оподатковуваного перевищення профспілці доведеться сплатити й 1,5 % військового збору. Тож сума такого оподатковуваного доходу та утриманого з нього військового збору потрапляє до відповідних показників розділу ІІ ф.№ 1ДФ.

А ось єдиний внесок (єдиний соціальний внесок) з матеріальної допомоги сплачувати не доведеться, бо у випадку матеріальної допомоги від профспілки йдеться не про зарплатні виплати.
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata