Майже 2 мільярди гривень витратили чернівчани на підакцизні товари

У 2015-му році бюджет Чернівців отримав 97,6 млн. грн. акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

Як розповіла начальник відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДПІ у м. Чернівцях Людмила Осадчук : «найбільше податку, або 35,4 відсотки у структурі надходжень з роздрібного акцизу припадає на реалізацію нафтопродуктів. Це 34,6 млн. грн. акцизного податку. Надходження від реалізації тютюнових виробів склали 29,7 млн. грн., а від продажу лікеро-горілчаних напоїв – 33,2 млн. гривень.

Нагадаємо, що акцизний податок із роздрібного продажу підакцизних товарів (алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо) було запроваджено з 1 січня 2015 року. Ставка податку становить 5% і він у повному розмірі надходить до місцевих бюджетів адміністративно – територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

«З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VIII, яким запроваджено наступні ставки акцизного податку: для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну залишається незмінною — у розмірі 5%; а для пального складатиме 0,042євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

При цьому, податок для пального розраховується та сплачується в гривні за офіційним курсом, установленим НБУ, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, у якому здійснюється реалізація товару (продукції), і лишається незмінним протягом звітного кварталу»,- розповіла посадовець.

peredplata